Johan Olai Pictorius

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johan Olai Pictorius (noin 1590 Turku1643 Kemi) oli suomalainen pakanallisten saamelaisten käännyttäjänä tunnettu kirkkoherra.

Pictoriuksen isä oli turkulainen porvari, maalari ja talonomistaja Olof (Olav) Pictorius (k. 1623). Pictorius opiskeli nähtävästi Uppsalan yliopistossa. Hän toimi vuodesta 1629 alkaen Kalajoen kappalaisena ja vuodesta 1630 Kemin kirkkoherrana.

Kemin kirkkoherrana Pictorius teki ahkerasti tarkastusmatkoja Kemin Lappiin. Näillä matkoilla hän pyrki kovin ottein hävittämään pakanallisuuden saamelaisten keskuudesta muun muassa tuhoamalla noitarumpuja ja kastamalla lapsia. Pictoriuksen toiminnasta tehtiin valituksia ja hän joutui tekemään selvityksen toiminnastaan Nyköpingiin 1640 valtiopäiville kokoontuneelle pappisssädylle. Lopulta Turun tuomiokapituli ratkaisi asian kehoittamalla Pictoriusta "seurustelemaan sävyisästi lappalaisten kanssa" ja välttämään pelottelua mihin Pictorius suostuikin.

Tuomo Itkonen on kertonut Pictoriuksesta kirjassaan Keminlapin apostolit J. Pictorius, E. Fellman ja G. Tuderus : piirteitä 1600-luvun lapinlähetyksestä (Lapin sivistysseura, Helsinki 1945).

Pictorius oli naimisissa Margareta Persdotter Arctophilaciuksen (n. 1605–1660) kanssa. Heidän poikansa Petter Pictorius (k. 1672) toimi Uudenkaarlepyyn kappalaisena ja tytär Susanna Pictorius (1620–1697) oli naimisissa Kajaanin linnan päällikkönä toimineen majuri Johan Forsmanin (k. 1683) kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]