Joe Gibbs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joe Gibbs at Dept of Education event, cropped.jpg

Joe Jackson Gibbs (s. 25. marraskuuta 1940 Mocksville, Pohjois-Carolina) on yhdysvaltalainen Pro Football Hall of Fameen päässyt amerikkalaisen jalkapallon päävalmentaja ja NASCAR -kilpa-autosarjassa ajavan Joe Gibbs Racing -tallin omistaja.

NFL-valmentajaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1964 Gibbs aloitti valmentamisen yliopistotasolta, josta hän siirtyi NFL.ään vuonna 1973. Vuonna 1981 Gibbs nimettiin Washington Redskinsin päävalmentajaksi. Gibbsin kaudi Redkinsissä oli erittäin menestyksekäs. Joukkue voitti Super Bowlin vuosina 1982 (XVII), 1987 (XXII) ja 1991 (XXVI). Vuosi viimeisen voiton jälkeen Gibbs erosi tehtävästään terveyssyistä.

Joe Gibbs palasi 7. tammikuuta 2004 Washington Redskinsin päävalmentajaksi ja joukkueen presidentiksi viiden vuoden sopimuksella, jonka arvo oli 28,5 miljoonaa dollaria. Sopimus teki Gibbsistä tuolloin NFL:n parhaiten palkatun valmentajan. Gibbsin toinen kausi Redkinssin peräsimessä ei ollut menestyksekäs, ja kun sopimuskautta oli jäljellä lähes päivälleen vuosi Gibbs ilmoitti eroavansa valmentajan ja joukkueen presidentin tehtävistä pääasiassa henkilökohtaisista perhesyistä.[1]

Hyökkäyksen innovaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden ja kolmen sisemmän laitahyökkääjän käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Washington Redskinsin päävalmentajana Joe Gibbs muutti sisemmän laitahyökkääjän roolia merkittävästi 1980-luvulla. Hyökkäykseen erikoistunut Gibbs käytti aina kahta tai jopa kolmea sisempää laitahyökkääjää ja yhtä keskushyökkääjää yhtä aikaa, jolloin hyökkäys oli tasapainoinen. Toisen sisemmän laitahyökkääjän tehtävä oli aina blokata yhdessä keskushyökkääjän kanssa heikolta puolelta pelinrakentajaa kohti ryntävää tukimiestä, erityisesti New York Giantsin Lawrence Tayloria.

Kahden tai kolmen sisemmän laitahyökkääjän muodostelman etu oli vahva juoksupeli, mutta heittopeleissä Redskinsin pelinrakentajilla oli käytettävissä vain kaksi, tai joskus ainoastaan yksi laitahyökkääjä.

H-back[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Gibbsin uudistus oli uusi pelipaikka, jota ryhdyttiin kutsumaan nimellä H-back. H-back oli käytännössä sisempi laitahyökkääjä, mutta hän saattoi ryhmittyä hyökkäyksen linjan takapuolelle, jolloin pelinrakentaja pystyi ennen hyökkäyspelin alkua lähettämään H-backin aloituslinjan suuntaiseen liikkeeseen (engl. motion) puolelta toiselle. Tällöin yhdellä keskushyökkääjällä pelannut Redskins pystyi harhauttamaan vastustajaa juoksupeleissä, koska puolustus ei pystynyt päättelemään aloitusmuodostelmasta riittävän nopeasti juoksupelin suuntaa. H-back saattoi toimia myös kolmantena, blokkaavana keskushyökkääjänä tai lyhyiden heittojen vastaanottajana.

Laitahyökkääjien bunch-muodostelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joe Gibbs käytti hyökkäysmuodostelmissaan usein kolmea laitahyökkääjää, jotka hän ryhmitti tiiviiseen muodostelmaan hyökkäyksen linjan päähän. Muodostelmaa oli hankala puolustaa, koska laitahyökkääjät olivat aloituslinjassa lähellä toisiaan, mutta liikkeelle lähdettyään he erkanivat nopeasti omiin heittokuvioihinsa. Puolustajilla oli usein vaikeuksia seurata äkillisiä suunnanvaihtoja tekeviä laitahyökkääjiä pienessä tilassa, millä oli yleensä kaksi seurausta: miespuolustusta vastaan ristiin juoksevista laitahyökkääjistä oli useimmiten ainakin yksi vapaana vastaanottamassa heittoa ja aluepuolustusta vastaan laitahyökkääjät pystyivät ylimiehittämään heittopuolustuksen alueita ja saumoja.

NFL-joukkueista esimerkiksi Pittsburgh Steelers ja New England Patriots käyttävät edelleen ajoittain bunch-muodostelmaa menestyksekkäästi.

NASCAR[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 Gibbs alkoi keskittyä talliinsa Joe Gibbs Racingiin NASCAR-autosarjassa. Gibbsin talli on voittanut kolme NEXTEL Cup -mestaruutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Associated Press; Howard Fendrich, Washington ja Jenna Fryer, Charlotte, N.C.: Joe Gibbs resigns as coach of Washington Redskins 8. tammikuuta 2008. Sports Illustrated. Viitattu 12.1.2008. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
Edeltäjä:
Steve Spurrier
Washington Redskinsin päävalmentaja
2004-2007
Seuraaja:
Jim Zorn
Edeltäjä:
Jack Pardee
Washington Redskinsin päävalmentaja
1981-1992
Seuraaja:
Richie Petitbon