Pelinrakentaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelinrakentaja valmistautuu heittämään pallon.
Pelinrakentajan paikka eräässä hyökkäyksen aloitusmuodostelmassa.

Pelinrakentaja (engl. quarterback tai QB) on amerikkalaisessa jalkapallossa hyökkäyksen tärkein pelipaikka.

Tavallisesti pelinrakentaja on hyökkäyksen johtaja ja yksi joukkueen kapteeneista. Pelinrakentaja joko kutsuu itse tai ainakin välittää valmentajan määräämän hyökkäyskuvion aloituskokouksessa (engl. huddle) muille hyökkäyksen pelaajille. Pelinrakentajan tehtävä on sen jälkeen jakaa palloa hyökkäyskuvioiden edellyttämällä tavalla, joko heittämällä se vastaanottajille (tavallisesti laitahyökkääjät) tai ojentamalla se keskushyökkääjälle.

Pelinrakentajan tehtäviä ja taktiikkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelinrakentaja (numero 2) vastaanottaa sentterin (numero 69) antaman aloitussyötön.

Pelinrakentaja ryhmittyy keskelle hyökkäyksen aloitusmuodostelmaa, sentterin (engl. center) taakse ennen liikkeellelähtöä valmiina vastaanottamaan aloitussyötön (engl. snap). Kun kaikki hyökkäyksen pelaajat ovat asettuneet paikoilleen, pelinrakentaja sanoo ääneen (tai useimmiten huutaa) liikkeellelähdön ilmoittavat komennot (esimerkiksi: "Down!""Set!""Hut, Hut!"). Sovitusta merkistä sentteri antaa aloitussyötön, ja tavallisimmin pelinrakentaja perääntyy muutaman askeleen taaksepäin joko heittääkseen pallon laitahyökkääjälle (engl. wide receiver) tai ojentaakseen pallon keskushyökkääjälle (engl. running back), joka yrittää kuljettaa palloa eteenpäin kohti vastustajan maalialuetta.

Pelinrakentaja on myös vastuussa sentterin lisäksi hyökkäyksen linjan blokkauskuvioiden kutsumisesta ja mahdollisista pelikuvion muutoksista aloituslinjassa. Mikäli valittu hyökkäyskuvio ei pelinrakentajan mielestä ole paras mahdollinen hänen näkemäänsä puolustuksen ryhmitystä vastaan, pelinrakentajalla on yleensä mahdollisuus muuttaa valittu hyökkäyskuvio toiseksi aloituslinjassa kutsumalla ääneen (engl. audible) uutta kuviota vastaava koodi, kuten "Sininen 327" tai "Punainen 14". Tavallisesti koodien avulla juoksupeli vaihdetaan heittopeliksi tai vaihdetaan esimerkiksi juoksupelin suunta. Uuden kuvion koodin kuultuaan muut hyökkäyksen pelaajat tietävät välittömästi uuden tehtävänsä ilman aloituskokousta – esimerkiksi linjamiehillä blokattava puolustaja saattaa vaihtua toiseksi, laitahyökkääjien juoksema kuvio voi muuttua tai keskushyökkääjä tietää jäädä avustamaan linjamiehiä heittoblokkauksessa.

Pelinrakentajan vastuulla on myös ottelun kokonaisajan sekä pelikellon tarkkailu. Jokainen hyökkäyskuvio pitää saada liikkeelle 40 (tai yliopistosäännöissä 25) sekunnin kuluessa edellisestä. Pelinrakentaja voi pysäyttää kellon heittämällä pallon tahallisesti maahan jalkojensa juureen (engl. spike), jolloin hyökkäys menettää yhden yrityksen edetä 10 jaardia, mutta pelikello pysähtyy (epäonnistunut heittopeli pysäyttää aina pelikellon). Jos joukkueella ei ole enää yhtään aikalisää jäljellä, edellä mainittu voi olla ainoa keino pysäyttää kello ennen varsinaisen peliajan loppumista. Vastaavasti johtoasemassa joukkueen pelinrakentaja voi aloitussyötön jälkeen polvistua pallon kanssa, jotta peliaikaa saataisiin kulumaan mahdollisimman paljon (kentän rajojen sisäpuolelle päättyvissä juoksupeleissä, joihin polvistuminenkin lasketaan, peliaika jatkuu ilman katkoa). Tällöin yritetään estää vastustajaa saamasta uutta hyökkäysvuoroa ennen peliajan loppumista.

Pelipaikan nimen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielisen termin quarterback etymologia liittyy skotlantilaisen rugbyn termistöön. Skotlantilaisessa rugbyssä takakentän pelipaikkojen nimet määräytyivät lähinnä sen mukaan, kuinka kaukana aloitusmuodostelmaan ryhmittynyt pelaaja oli aloituslinjasta. Full back oli takimmainen pelaaja aloituslinjasta katsoen, joten half back asettui noin full backin ja aloituslinjan puoliväliin. Quarter back oli siis noin neljäsosamatkan päässä aloituslinjasta verrattuna full backin etäisyyteen.

Kun englantilais-irlantilainen rugby-terminologia otettiin laajamittaiseen käyttöön (half back, three-quarters back ja fullback), termi quarter back jäi ainoastaan amerikkalaisen jalkapallon sanastoon.

NFL-pelinrakentajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pelinrakentaja.