Jiang Qing

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jiang Qing

Jiang Qing (kiin. 江青, pinyin: Jiāng Qīng; 14. maaliskuuta 191414. toukokuuta 1991) oli Mao Zedongin neljäs vaimo ja Kiinan kansantasavallan poliittinen johtaja, joka parhaiten tunnetaan Neljän koplan muodostamisesta.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän syntyi nimellä Li Shumeng (李淑蒙, Lǐ Shūméng) Zhuchengissä (诸城), Shandongin maakunnassa. Hänet tunnetaan myös nimillä Li Jin (李进, Lǐ Jìn) ja Li Yunhe (李云鹤, Lǐ Yúnhè), ja hän toimi näyttelijänä taiteilijanimellä Lan Ping (蓝苹, Lán Píng). Jiang liittyi Kiinan kommunistiseen puolueeseen vuonna 1933 ja työskenteli Shanghaissa näyttelijättärenä vuosina 1933–37. Vuonna 1939 hän meni naimisiin Maon kanssa Yan’anissa.

Jiangista tuli politbyroon jäsen vuonna 1969. Hänet nimitettiin Kulttuurivallankumouksen varajohtajaksi vuonna 1966 ja hän perusti Zhang Chunqiaon, Yao Wenyuanin ja Wang Hongwenin kanssa kuuluisan Neljän koplan. Siitä lähtien hän oli Maon viimeisien vuosien aikana Kiinan voimakkain hahmo.

Jiang usutti radikaalinuoria muita vanhempia poliittisia johtajia ja valtion virkamiehiä, kuten presidentti Liu Shaoqita varapääministeri Deng Xiaopingia vastaan. Jiang teki ensin yhteistyötä tuolloin toiseksi ylintä valtaa pitävän Lin Biaon kanssa, mutta tämän vuonna 1971 lento-onnettomuudessa tapahtuneen kuoleman jälkeen Jiang kääntyi julkisesti Liniä vastaan. Jiang pidätettiin Kulttuurivallankumouksen päättymisen jälkeen vuonna 1976.

Oikeudenkäynnissään vuonna 1981 hän oli Neljän koplan jäsenistä ainoa, joka puolusti itseään tarmokkaasti. Samana vuonna hänet tuomittiin kuolemaan kahden vuoden armonajalla ja myöhemmin tuomio muutettiinkin elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi. Hänet vapautettiin vuonna 1991 kun hänelle todettiin kurkkusyöpä ja kymmenen päivää vapautumisensa jälkeen hän teki itsemurhan sairaalan kylpyhuoneessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jiang Qing.