Jesse Ventura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jesse Ventura
Jesse Ventura vuonna 2016.
Jesse Ventura vuonna 2016.
Henkilötiedot
Koko nimi James George Janos
Syntynyt15. heinäkuuta 1951 (ikä 72)
Minneapolis, Minnesota, Yhdysvallat
Ammatti kehonrakentaja, showpainija, näyttelijä, pormestari, kuvernööri
Puoliso Theresa Larson Masters (1975–)
Näyttelijä
Taiteilijanimet "The Body"
Merkittävät roolit Blain Cooper
(Predator – saalistaja)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Jesse Ventura (oik. James George Janos, s. 15. heinäkuuta 1951 Minneapolis, Minnesota) on yhdysvaltalainen kehonrakentaja, showpainija, näyttelijä, poliitikko, Minnesotan kuvernööri ja Vietnamin sodan veteraani.

Painiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jesse Ventura oli yksi värikkäimmistä esiintyjistä WWF-painikehässä (nyk. WWE) 1970- ja 1980-luvuilla. Hän otteli kehänimellä "The Body" monia kyseisen aikakauden parhaita vastaan, heistä mainittakoon Tony Atlas, Jimmy Snuka, Hulk Hogan, Ivan Putski sekä Roddy Piper. Vuoden 1984 alussa hän loukkaantui pahasti ja joutui lopettamaan uransa mutta pysyi WWF:ssa mukana kommentaattorina vuosina 19851990 yhdessä selostaja Robert "Gorilla Monsoon" Marellan kanssa.

Elokuvat ja televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ventura teki ensiesiintymisensä valkokankaalla Arnold Schwarzeneggerin tähdittämässä menestyselokuvassa Predator – saalistaja (1987), josta hänet parhaiten tunnetaankin. Tämän jälkeen hän näytteli vielä kahdessa elokuvassa Schwarzeneggerin kanssa: Juokse tai kuole (1987) ja Batman & Robin (1997). Hänen muita elokuviaan on muun muassa Sylvester Stallonen Demolition Man (1993). Vuoden 2003 lopulla Jesse Venturalla oli myös oma televisio-ohjelma Jesse Ventura's America.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jätettyään WWF:n lopullisesti taakseen 1990-luvun alussa, päätti Ventura ottaa erään high school -opettajansa neuvosta vaarin ja pyrkiä Brooklyn Parkin pormestariksi. Hän voitti helposti 18-vuotiaan vastaehdokkaansa ja toimi virassaan yhden kauden ajan 19911995. Muutaman vuoden päästä kauden päättymisen jälkeen hänet valittiin Minnesotan osavaltion kuvernööriksi, jona hän toimi neljä vuotta 19982002. Myöhemmin Ventura otti kantaa USA:n kuulustelumenetelmiin esim. waterboardingiin ja ilmoitti vastustavansa kiduttamista kuulusteluissa. Ventura on myös kritisoinut USA:n kauppasaartoa Kuubaa vastaan. Lisäksi Ventura on kritisoinut sekä demokraatteja ja republikaaneja ja pitää molempia yhtä korruptoituneina.

Poliittisen uran jälkeen Ventura on tehnyt muun muassa sarjaa nimeltä Conspiracy Theory with Jesse Ventura (sarjaa on Suomessa esittänyt JIM-kanava nimellä Salaliittoteoriat Jesse Venturan johdolla) ja julkaissut salaliittoteorioita käsitteleviä kirjoja.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ventura on ollut vuodesta 1975 lähtien naimisissa Theresa Larson Mastersin kanssa. Heillä on kaksi lasta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jesse Ventura.
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Jesse Ventura.