Jekaterina Geladze

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stalinin äidin muotokuva.

Jekaterina Giorgis asuli Džugašvili (o.s Geladze)(georgiaksi:ეკატერინე გიორგის ასული ჯუღაშვილი)[1](5. helmikuuta 18604. kesäkuuta 1937) oli suutari Vissarion Džugašvilin aviovaimo ja diktaattori Josif Stalinin äiti.

Geladze syntyi Gorissa ortodoksisille vanhemmille. Vaikka perhe oli köyhä ja isä Glakh kuoli nuorena, Ekaterinasta tuli luku- ja kirjoitustaitoinen nainen. Hän meni naimisiin V. Džugašvilin kanssa vuonna 1874.

Ekaterina Geladzen ja Vissarion Džugašvilin kaksi ensimmäistä lasta, Mihail ja Georgi kuolivat pian synnyttyään. Kolmas ja viimeinen poika, Josif Stalin, syntyi 6. joulukuuta 1878. ”Sosoksi” kutsuttu Josif kasvoi perheväkivallan keskellä. Isällä oli alkoholiongelma, ja hän löi sekä vaimoaan että poikaansa. Isä kuitenkin jätti perheen, ennen kuin Josif oli ehtinyt täyttää kymmentäkään vuotta.

Isän lähdettyä Geladze joutui elättämään poikansa itse. Äiti toivoi pojastaan pappia.

Kun Stalin sai Neuvostoliitossa johtavan aseman, hän antoi äidilleen asuinpaikan kaukasuslaisesta palatsista, jota oli aiemmin käyttänyt tsaarin varakuningas. Geladze kirjoitti huoneestaan useita kirjeitä georgiaksi - hän ei koskaan oppinut venäjää kunnolla. Äidin tiedetään tavanneen poikansa ainakin vuonna 1935, jolloin hän oli tiettävästi jo huonossa kunnossa. Geladze kuoli vuonna 1937.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Obituary of Ekaterine Jughashvili, from the newspaper of Tbilisi University, 1937 (archived in the library of Tibilisi State University)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.