Jef Raskin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jef Raskin

Jef Raskin (9. maaliskuuta 194326. helmikuuta 2005) oli yhdysvaltalainen tietokoneen käyttöliittymäasiantuntija. Hänet tunnetaan parhaiten Apple Computerin Macintosh-projektin perustajana 1970-luvun lopulla.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen siirtymistään Applen työntekijöiden joukkoon Steve Jobs ja Steve Wozniak palkkasivat Raskinin tuottamaan Apple II -koneen BASIC-ohjelmointikielen käyttöopasta. Applella Raskin toimi aluksi testaus- ja dokumentointityössä, jolloin hänellä oli paljon mahdollisuuksia vaikuttaa loppukäyttäjille suunnattujen tuotteiden ulkoasuun ja toiminnan yksityiskohtiin. Raskin piti jopa edistyksellistä Apple II:sta liian vaikeakäyttöisenä ja visioi helppokäyttöisemmän työaseman toteuttamisesta[1]. Vuonna 1979 Raskin palkkasi entisen oppilaansa Bill Atkinsonin tiimiinsä ja aloitti Macintosh-projektin. Hänen visionsa Macintoshista oli lähempänä nykyisiä kämmentietokoneita kuin työpöydälle asetettavia työasemia.

Vuonna 1981 Steve Jobs siirtyi Lisa-projektista Macintosh-projektin pariin, jolloin Jobsin ja Raskinin välit kiristyivät. Raskin jätti Applen vuonna 1982 ja perusti Information Appliance, Inc. -yhtiön, jonka ensimmäinen tuote oli SwyftCard, laajennuskortilla toimitettava ohjelmistopaketti Apple II:lle. Myöhemmin ohjelmistopaketti julkaistiin omana, kannettavana tietokoneenaan. Raskin myi ohjelman lisenssin Canonille, joka julkaisi vuonna 1987 ohjelmistoon pohjautuvan Canon Cat -tietokoneen.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raskin syntyi New York Cityssä ja opiskeli Stony Brookin yliopistossa. Hän sai kandidaatin arvon matematiikassa vuonna 1964 ja filosofiassa vuonna 1965. Raskin valmistui maisteriksi ja väitteli tohtoriksi aiheenaan graafiset käyttöliittymät tietojenkäsittelytieteen laitoksella Pennsylvanian yliopistossa vuonna 1967[2]. Vuodesta 1970 vuoteen 1974 Raskin toimi Kalifornian yliopiston professorina opettaen taidetta, valokuvausta ja tietojenkäsittelyä.

Vuonna 1982 Raskin avioitui Linda S. Blumin kanssa ja he saivat kolme lasta, nimeltään Aza, Aviva ja Aenea. Joulukuussa 2004 Raskinille diagnosoitiin haimasyöpä ja hän kuoli Pacificassa, Kaliforniassa 61-vuotiaana.

Raskinin käyttöliittymän tutkimuksessa tekemän elämäntyön jatkamiseksi perustettiin yhtiö Humanized[3], jota johtaa hänen poikansa Aza Raskin.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Humane Interface: New Directions for Designing Interactive Systems, (2000), Addison-Wesley, ISBN 0-201-37937-6.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]