Jeesuksen Kristuksen ennallistettu kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jeesuksen Kristuksen ennallistettu kirkko (engl. The Restoration Church of Jesus Christ) on eräs myöhempien aikojen pyhien liikkeeseen kuuluva uskonnollinen yhteisö, joka erosi Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkosta vuonna 1985. Kirkon jäsenistöstä suurin osa kuuluu seksuaalivähemmistöihin. Tämän takia kirkkoa kutsutaan puhekielessä joskus myös Homojen MAP-kirkoksi.

Kirkon perusti 23. elokuuta 1985 Antonio A. Feliz, entinen MAP-kirkon piispa, joka oli erotettu kirkosta homoseksuaalisuutensa takia. Kirkko perustettiin Los Angelesissa, Kaliforniassa. Kirkon perustajina oli joukko MAP-kirkon entisiä ja nykyisiä jäseniä, joista suurin osa oli homoseksuaalisesti suuntautuneita tai heidän lähiomaisiaan. Useat heistä olivat aikaisemmin toimineet Affirmation-liikkeessä, joka on MAP-kirkossa toimivien ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien yhdistys.

Antonio A. Feliz kutsui kirkkoaan alun perin nimellä Church of Jesus Christ of All Latter Day Saints (Kaikkien myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko). Tällä nimellä hän halusi korostaa kirkkonsa olevan avoin kaikille, myös homoseksuaalisesti eläville ja tunteville. Hän kuitenkin päätti muuttaa kirkkonsa nimen, mahdollisesti, koska MAP-kirkko uhkasi häntä syytteellä.

Toukokuussa 1987 Antonio A. Feliz luopui kirkon johtajan virasta kirkon yleiskonferenssissä Sacramentossa, Kaliforniassa. Hänen seuraajakseen valittiin Robert A. McIntier, joka on johtanut kirkkoa tähän päivään astiselvennä.

Jeesuksen Kristuksen ennallistettu kirkko tunnustaa pyhiksi kirjoituksiksi Raamatun, Mormonin kirjan, Opin ja liitot (sekä MAP-kirkossa että Kristuksen yhteisössä käytetyt versiot) ja Kallisarvoisen helmen. Lisäksi käytössä on kirja nimeltä The Hidden Treasures and Promises (Kätketyt aarteet ja lupaukset), joka sisältää kirkon johtajille ja muille annettuja ilmoituksia ja opetuksia. Pyhien kirjoitusten tulkinta kirkossa on melko liberaalia.

Ennallistettu kirkko uskoo palautetun pappeuden valtuutukseen. Kirkossa myös naisilla on mahdollisuus saada pappeus ja kaikki siihen kuuluvat virat. Kirkon mukaan Jumala on jo alusta asti tarkoittanut pappeuden myös naisille, ja jo Eevalla oli pappeuden valtuus. Myöhemmin ihmisten ymmärtämättömyys kuitenkin sai tämän jäämään unohduksiin. Lisäksi kirkko opettaa, että taivaallinen Äiti on jumaluudessa samanveroinen persoona taivaallisen Isän, Pojan ja Pyhän Hengen kanssa. Kirkossa taivaalliselle Äidille myös osoitetaan rukouksia. Teologiassa on siis vahva feministinen sävy.

Kirkko hyväksyy endaumenttitoimitukset sekä sinetöinnit ikuiseen avioliittoon. Käytössä on myös MAP-kirkon alkuaikoina käytössä ollut adoptioseremonia, jossa nuorempia miehiä liitetään vanhempiin ikään kuin heidän tulevien taivaallisten perheidensä lapsiksi. Kirkon avioliitto-opetus on sukupuolineutraali, joten sekä samaa että eri sukupuolta olevia pareja voidaan vihkiä avioliittoon, myös täksi ajaksi ja iankaikkisuudeksi. Endaumentteja, sinetöintejä ja adoptioseremonioita pannaan toimeen jäsenten kodeissa, kunnes kirkon temppeli on valmistunut.

Ennalistetussa kirkossa on paperilla noin 500 jäsentä, mutta vain viitisenkymmentä heistä on aktiivisia. Kirkolla on seurakunta eli "perhe" Salt Lake Cityssä, Utahissa. Lisäksi kirkolla on jäseniä Kalifornian Sacramentossa, Los Angelesissa ja San Franciscossa, mutta niihin ei ole perustettu "perheitä".

Kotisivu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]