Jay David Bolter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jay David Bolter (s. 1951) on uuden median ja digitaalisen taiteen tutkija, joka toimii Georgia Institute of Technologyssa kielen, viestinnän ja kulttuurin professorina (Language, Communication and Culture).

Bolterilla on sekä klassinen sivistys että moderni uusien medioiden tuntemus. Hän opiskeli aluksi kreikkaa Toronton yliopiston Trinity Collegessa. Kanadasta hän siirtyi Yhdysvaltoihin ja suoritti tohtorin tutkinnon sekä tietotekniikan tutkinnon Pohjois-Carolinan yliopistossa vuosina 1977 ja 1978. Vuodesta 1991 lukien hän on työskennellyt Georgian teknologiainstituutissa.

Bolter on suunnitellut yhdessä Michael Joycen kanssa Storyspace[1] -nimisen ohjelmiston, jolla voi tuottaa hypertekstiä. Joyce on kirjoittanut sillä teoksensa afternoon, a story. [2]

Bolterin kirjallinen tuotanto käsittelee länsimaiden tietokoneistumista, kirjoituksen historiaa, hypertekstiä ja eri medioiden muodonmuutoksia. Vuonna 1991 ilmestynyt kirja Writing Space: The Computer, Hypertext, and the Remediation of Print [3] on johdanto hypertekstiin sekä kirjoittamisen ja julkaisemisen historiaan. ”Kirjoitustilaksi” (writing space) Bolter kutsuu erilaisia tekstin tallennuksen ja tuottamisen alustoja. Teoksesta ilmestyi päivitetty versio vuonna 2001 ja se on käännetty japaniksi ja italiaksi.

Kirjoituksen historiaa tutkittuaan Bolter on pannut merkille, että painettu kirja suosii lineaarista kirjoitustapaa, kun taas digitaalinen kirjoitus houkuttelee helpommin katsonaiseen, epälineaariseen kirjoittamiseen. Hypertekstin edeltäjänä Bolter pitää epälineaarista kirjallisuutta, josta hän mainitsee esimerkkeinä Laurence Sternen 1700-luvulla ilmestyneen romaanin Tristram Shandy ja Julio Cortázarin teoksen Ruutuhyppelyä (1963), jotka jo rakenteensa puolesta sallivat useita erilaisia lukutapoja.

Teoksen Remediation: Understanding New Media (1999) Bolter kirjoitti yhdessä Richard Grusinin kanssa. Käsite ”remediaatio” tulee latinankielisestä sanasta ”remederi”, joka tarkoittaa ”parantamista” tai ”terveyden palauttamista”. Mediatutkimuksessa remediaatio merkitsee sitä, että uusi medium aina parantaa vanhaa mediumia. World wide web (www) ja varsinkin sen graafinen käyttöliittymä merkitsi aiempien medioiden mukauttamista uuteen kommunikaatioympäristöön. Esimerkiksi sanoma- ja aikakauslehdet alkoivat julkaista paperisen lehden rinnalla verkkoversioita.

Selainten kehittyessä www muuttui monipuolisemmaksi. Pelkän tekstin ohella alettiin suosia yhä enemmän ääntä, liikkuvaa kuvaa ja erilaisia animaatioita. Bolterin ja Grusinin mukaan www onkin muuttanut enemmän sähköisiä viestimiä, kuten puhelinta, radiota ja televisiota kuin painettua kirjaa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bolter, Jay David, Turnings’s Man: Western Culture in the Computer Age, Chapel Hill: University of North Carolina Press, 1984.
  • Bolter, Jay David, Writing Space: The Computer, Hypertext and the Remediation of Print. Second Edition. Lawrence Erlbaum, Mahwah, 2001.
  • Bolter, Jay David & Grusin, Robert. Remediation: Understanding New Media, Cambridge, MA: MIT Press, 1999.
  • Paavonheimo, Jari, Digitaalisen ja painetun rajalla – kirjan olomuotojen tarkastelua. Pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto, Valtiotieteellinen tiedekunta. Viestinnän laitos, 2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]