Japanin bobtail

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanin bobtail
JapaneseBobtailBlueEyedMi-ke.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa: Japani
Rodun syntyaika: n. 1000-luku
Rodun lyhenne: JBT
Kategoria: III
Ulkonäkö ja terveys
Turkki: lyhyt

Japanin bobtail on kissarotu, joka on kotoisin Japanista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanin bobtail on esiintynyt japanilaisissa maalauksissa ja seinätöissä jo ainakin tuhat vuotta sitten. Maneki neko eli onnen kissa on Japanissa erittäin suosittu lahja- ja koriste-esine, joka kuvaa tassua nostavaa Japanin bobtail-kissaa. Yhdysvalloissa rotuun kuuluvia kissoja nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1968, jolloin Elisabeth Freret toi Japanista 3 yksilöä, ja sitä kautta rotu siirtyi myös Eurooppaan, vaikka ei olekaan kovin suosittu täällä. Myös Suomessa rotu on harvinainen. Helena Linnanvirta toi Suomeen bobtailin Sayesinde's Ichi-Ban 1990 Hollannista ja myöhemmin uroksen Bassetti's Sashitaru Yhdysvalloista.

Luonteenpiirteet ja muut ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanin bobtail on melko hiljainen ja rauhallinen lemmikki, paitsi kiimassa oleva narttu. Se antaa hyvin japanilaisen kuvan itsestään joidenkin eleidensä perusteella. Sen takajalat ovat hieman etujalkoja korkeammat, mikä antaa sille hiukan jänismäisen ulkonäön. Kooltaan se on keskikokoinen tai pieni kissa ja painaa 2,5–4 kg. Luonteeltaan se soveltuu perheille kissaksi hyvin. Sitä voi kasvattaa eri rotuisten kissojen seurassa ja se sopeutuu paremmin, jos sillä on seuranaan toinen samanrotuinen kissa.

Rodulla on erityispiirteenä lyhyt töpöhäntä, joka on seurausta häntänikamien mutkaisuudesta eli sen häntä on yhtä häntämutkaa. Ominaisuus on perinnöllinen ja resessiivinen, eli jos Japanin bobtailit saavat yhteisiä jälkeläisiä, on niillä kaikilla perinnöllisesti töpöhäntä. Se ei siis ole hännänkasvussa tapahtunut vika tai mutaatio kuten Manx - kissalla, ja Japanin bobtail on täysin terve kissarotu.

Sen turkki on lyhyt eikä sillä ole juurikaan aluskarvaa. Yhdysvalloissa kasvatetaan myös pitkäkarvaisia bobtaileja.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina kertoo, kuinka Japanin bobtail sai töpöhäntänsä. Se asettui nukkumaan liian lähelle avotulta ja sen pitkä häntä syttyi palamaan. Kauhuissaan kissa juoksi kaupungin läpi ja sen palava häntä sytytti monta rakennusta tuleen. Rangaistukseksi keisari määräsi, että kaikilta kissoilta leikataan häntä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Japanin bobtail.