Manx (kissa)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Manx
Manx breed cat named Inkku.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa: Mansaari
Rodun lyhenne: MAN
Kategoria: III
Ulkonäkö
Turkki: lyhyt

Manx eli mansaarenkissa on kissarotu, jonka tuntomerkki on häntä, tai pikemminkin sen puuttuminen. Manx on lihaksikas ja jäntevä, yleisilme on pyöreä. Takajalat ovat vahvat ja korkeat, vartalo lyhyehkö ja tanakka, rintakehä on leveä ja takamus pyöreä.

Manx on kotoisin nimensä mukaan Mansaarelta. Manxilla on sisarrotu, pitkäkarvainen manx eli cymric. Molemmat ovat samaa vanhaa rotua, vain turkin mitta on eri.

Jalostus ja luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manx ja cymric-kissoja syntyy neljällä eri hännän mitalla, täysin hännättömästä aina pitkähäntäiseen asti. (51–54). Näistä näyttelyyn hyväksytään vain hännättömät 51–52 ja stumpy, töpöhäntäinen (53). Jalostuskäyttöön ovat kuitenkin hyväksyttyjä kaikki neljä hännänmittaa. Turkki voi olla minkä värinen tahansa, mutta sen on oltava lyhyt ja kaksinkertainen. Luonteeltaan molemmat rodut ovat ystävällisiä, seurallisia ja leikkisiä, joskus jopa uteliaita. Sopeutuvaisen luonteensa takia ne sopivat hyvin lapsiperheisiin tai talouksiin missä on muita eläimiä.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manx on lihaksikas ja jäntevä kissa. Hännän puuttuminen ei mitenkään haittaa kissan liikkumista - päinvastoin. Se hyppää kevyesti lattiatasolta katonrajaan, kirjaimellisesti. Se on myös erittäin nopea. Jokaisella kissarodulla, myös maatiaiskissoilla on omat perinnölliset ongelmansa, niin myös Manxeilla. Joskus luonto erehtyy, ja hännän puuttuminen voi aiheuttaa myös ongelmia. Onneksi ongelmat ovat harvinaisia ja havaitaan nopeasti jo aikaisessa vaiheessa. Rekisteröidyn manxin hankkiminen vastuulliselta kasvattajalta on tae kissan terveydestä. Manx on perusterve kissa, joka elää vanhaksi säilyttäen leikkisyytensä vanhempanakin. Manxeilla on käynnissä parhaillaan kansainvälinen terveystutkimus Kitten Health Project (Dr. Susan Little, DVM) , jonka tarkoituksena on manx-pentueiden terveyden kartoitus. Samaa tutkimusta on jo tehty muillakin roduilla. Lisäksi tehdään DNA-tutkimusta (Dr. Leslie Lyons), jolla yritetään löytää manxien hännättömyyden aiheuttava geeni ja sen mutaatio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.