Janne Oksanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Janne Oksanen (s. 1994) on suomalainen pianisti.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janne Oksanen soitti ensimmäisen soolokonserttinsa 15-vuotiaana, jonka jälkeen hän on esiintynyt laajasti Suomen lisäksi monissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Keväällä 2018 hän esitti Toivo Kuulan koko pianotuotannon loppuunmyydyssä Musiikkitalon Camerata-salissa Helsingissä. Yle Radio 1 äänitti konsertin. Syksyllä 2019 Alba Records julkaisi Oksasen debyyttialbumin Kuula: The Piano Works, joka on saanut arvioina muun muassa Helsingin Sanomilta viisi tähteä ja paikan ”Vuoden 2019 parhaat albumit” -listalla. Julkaisua seurasi yli 30 kaupungin konserttikiertue.

Oksanen on palkittu useissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, muun muassa Helmi Vesa 2019, Nordic Piano Competition 2017 (Paras Bach-tulkinta), Leevi Madetoja 2012 ja Citta di Ghioggia 2009. Hän on esiintynyt Academy Winds -orkesterin, Vantaan Nuorten Sinfoniaorkesterin ja Tapiolan Nuorten Sinfonikkojen solistina.

Oksanen on myös monipuolinen pedagogi. Yhdysvalloissa tunnettu ergonominen pianonsoiton lähestymistapa Taubman Approach paransi hänen pitkäaikaiset rasitusvammansa alkuvuodesta 2017 ja hän on sittemmin syventynyt tämän lähestymistavan opiskeluun ja opettamiseen. Hän kirjoitti aiheesta kirjallisen maisterityönsä Taubman Approach – pianistin parantava voima, joka huomioitiin muun muassa Rondo-lehdessä. Toukokuussa 2018 hän vieraili Lapin musiikkiopistossa mestarikurssiopettajana ja luennoitsijana.

Oksanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Pariisin konservatoriossa. Hänen opettajiinsa ovat kuuluneet Teppo Koivisto, Rebekka Angervo[1] ja Pariisin konservatoriossa vuosina 2014–2015 Denis Pascal. Oksanen on lisäksi osallistunut Pascal Devoyonin, Konstantin Boginon, Edna Golandskyn, Malcolm Bilsonin, Alberto Nosèn, Liisa Pohjolan ja Matti Raekallion pitämille mestarikursseille. Oksanen sai musiikin kandidaatin oppiarvon vuonna 2016 ja siirtyi maisteriopintoihin, joissa häntä on ohjannut Risto-Matti Marin.[2]un muassa tulkinnut Toivo Kuulan kokonaistuotannon pianolle.

Oksanen on esiintynyt orkesteripianistina nuorten sinfonikkojen (2011) sekä Esa-Pekka Salosen johtaman Sibelius-Akatemian ja Juilliard Schoolin yhteisorkesterin (2017) kanssa. Vuonna 2018 Oksanen vieraili luennoimassa ja pitämässä mestarikurssia Lapin musiikkiopistossa.[2]

Oksanen on toiminut musiikin parissa myös klassisen pianonsoiton ulkopuolella. Hän on myös opiskellut orkesterinjohtoa ja sävellystä.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kilpailijat: Janne Oksanen Tampereen Pianokilpailu
  2. a b c http://www.lappajarvi.fi/kunta/file/repository/Bio_Janne_Oksanen.pdf Bio Janne Oksanen] Lappajärven kunta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]