Jan Kavan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jan Kavan

Jan Kavan (s. 17. lokakuuta 1946, Lontoo) on tšekkiläinen poliitikko ja diplomaatti, joka edustaa sosiaalidemokraattista ČSSD-puoluetta. Hän on Tšekin entinen ulkoministeri ja varapääministeri, ja toimi 2002 Yhdistyneiden kansakuntien 57. yleiskokouksen puheenjohtajana.

Varhaisvaiheet ja maanpakolaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jan Kavan syntyi englantilaisen opettajaäidin ja tšekkoslovakialaisen diplomaatti-isän poikana Lontoossa. Kommunistien kaapattua vallan kutsuttiin hänen isänsä takaisin Prahaan 1950 ja tuomittiin Rudolf Slánskýn ryhmää vastaan suunnatussa näytösoikeudenkäynnissä 25 vuodeksi vankeuteen. Kavanin isä vapautettiin ja hän kuoli 1960 vankeusaikansa seurauksiin. Nämä kokemukset vaikuttivat syvästi nuoreen Jan Kavaniin. Hänestä tuli Prahan kevään 1968 aikaan johtohahmo opiskelijaliikkeessä, ja Varsovan liiton joukkojen miehitettyä maan joutui hän sen seurauksena maanpakoon ja asettui Lontooseen. Siellä hän opiskeli politiikkaa ja kansainvälisiä suhteita. Myöhemmin Kavan perusti Britanniassa riippumattoman uutistoimiston, Palach Press Agency, jonka välityksellä Peruskirja 77 levisi Länsi-Eurooppaan. Tämän vuoksi kommunistihallinto vei häneltä 1979 Tšekkoslovakian kansalaisuuden.

Samettivallankumouksen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jan Kavan palasi Prahaan samettivallankumouksen aikana marraskuussa 1989. Hänet valittiin Tšekkoslovakian parlamenttiin ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa 1990, ja hän kuului siihen vuoden 1992 lopussa tapahtuneeseen maan jakautumiseen saakka. Vuoden 1993 alusta Kavan oli Tšekin parlamentissa ja liittyi ČSSD:n ryhmään. Hänen vahva alueensa on ulkopolitiikka, joten sosiaalidemokraattien vaalivoiton jälkeen hänestä tuli ensin ulkoministeri Miloš Zemanin hallitukseen 1998 ja seuraavana vuonna myös varapääministeri.

Kavan oli tammikuusta 2002 eteenpäin lyhyen aikaa Tšekin edustaja EU:n perustuslain Eurooppa-valmistelukunnassa, mutta hän joutui luopumaan tästä jo saman vuoden kesällä johtuen epäillystä sekaantumisestaan Srba-jutun nimellä tunnettuun vakavaan korruptioskandaaliin ja sitä seuranneeseen murhasalaliittoon tšekkiläistä journalistia vastaan.[1] Samaten hänen oli jo tätä ennen heinäkuussa 2002 erottava hallituksesta. Hän säilytti kuitenkin parlamenttipaikkansa. Yhdistyneiden kansakuntien 57. yleiskokouksen puheenjohtajana Jan Kavan oli 10. syyskuuta 2002 alkaen aina 16. syyskuuta 2003 saakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]