James Ellroy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Ellroy
James Ellroy vuonna 2009.
James Ellroy vuonna 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt4. maaliskuuta 1948 (ikä 76)
Los Angeles
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Äidinkielienglanti
Tuotannon kielienglanti
Aiheet rikoskirjallisuus
Esikoisteos Brown´s Requiem (1981)
Aiheesta muualla
www.jamesellroy.net
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

James Ellroy (s. 4. maaliskuuta 1948 Los Angeles) on yhdysvaltalainen rikoskirjailija.

Ellroyn kirjat ovat tämän hetken myydyimpiä rikoskirjoja maailmassa. Ellroyn kirjat ovat tunnettuja mustasta huumoristaan, väkivaltaisuudestaan, monimutkaisista salaliittokuvioistaan ja yleisesti pessimistisestä maailmankuvastaan, mikä liittää Ellroyn dekkarikirjallisuuden niin sanottuun kovaksikeitettyyn koulukuntaan. Hän käyttää kirjoituksissaan usein niin kutsuttua sähkösanomatyyliä, jossa lauseesta jätetään pois pääteltävissä olevia sanoja.

Henkilöhistoria

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Ellroyn vanhemmat erosivat pojan ollessa kuusivuotias, ja hän jäi asumaan äitinsä kanssa. Äiti murhattiin raa'asti vuonna 1958, eikä rikos ratkennut koskaan. Ellroy kiinnostui lähes pakkomielteenomaisesti rikollisuudesta, ja erityisesti häntä kiinnosti näyttelijätär Elizabeth Shortin selvittämättömäksi jäänyt murhatapaus, jota käsittelevän kirjan isä antoi pojalleen 11-vuotislahjaksi. Ellroy on myöhemmin todennut alitajuisesti työstäneensä äitinsä murhaa Shortin tapauksen kautta.

Koulunkäynti takkuili, ja Ellroy erotettiin lukiosta toistuvan häiriköinnin takia. Tämän jälkeen hän liittyi Yhdysvaltain armeijaan, jossa esitti sittemmin hermoromahdusta tullakseen erotetuksi.lähde? Kun isä kuoli pojan ollessa 17-vuotias, Ellroy joutui kadulle, sortui huumeisiin ja viinaan ja eli reilut kymmenen vuotta pikkurikollisen elämää. Hän teki muun muassa asuntomurtoja, ja hänet pidätettiin kymmenkunta kertaa. Pisin vankeustuomio oli kahdeksan kuukautta.lähde? Samaan aikaan Ellroy kiinnostui rikosromaaneista ja ahmi niitä sadoittain.

Rajusta keuhkokuumeesta toivuttuaan 1977 Ellroy liittyi Anonyymeihin alkoholisteihin, raitistui ja hankki työn golfapulaisena. Hän alkoi kirjoittaa ja julkaisi esikoisromaaninsa Brown's Requiemin 33-vuotiaana vuonna 1981. Seuraavat viisi romaania saavuttivat kohtalaista arvostelu- ja yleisömenestystä, mutta kuuluisuuteen Ellroy nousi vasta vuonna 1987 teoksellaan Musta Dahlia, joka oli Elizabeth Shortin murhan ympärille rakennettu L.A.-kvartetin avausosa. Kvartetin viimeisteltyään Ellroy kirjoitti Kennedyn murhaa käsittelevän tiiliskiviromaanin Amerikan tabloidi (American Tabloid, 1995), joka aloitti uuden Yhdysvaltain alamaailma -trilogian.

Lloyd Hopkins -trilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lloyd Hopkins -trilogia käsittää teokset Blood on the Moon 1984 (suom. Hurmeinen kuu), Because the Night 1985 (suom. Yön syli) ja Suicide Hill 1986 (suom. Suicide Hill).

L.A.-kvartetti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L.A.-kvartetti on neljän romaanin sarja, joka sijoittuu 1940–1950-lukujen Los Angelesiin. Päähenkilöt ovat kaikissa L.A.-romaaneissa poliiseja, mikä erottaa ne perinteisestä kovaksikeitetystä rikoskirjallisuudesta, jossa päähenkilö on yleensä yksityisetsivä. Kvartetin maailma on äärimmäisen korruptoitunut: poliisilla ja alamaailmalla on tuskin mitään eroa. Mafia, sarjamurhaajat, huumeet ja Los Angelesin paikallispolitiikka ovat teoksesta toiseen toistuvia aiheita. Kukin sarjan romaani on itsenäinen teos, mutta niissä esiintyy yhteisiä henkilöitä ja asioita, kuten psykopaattipoliisi Dudley Smith ja Hush Hush -juorulehti ja yhteen limittyviä tapahtumia. Curtis Hanson ohjasi L.A. Confidential -romaanin pohjalta samannimisen elokuvan (1997), jonka juonikuvio kuitenkin poikkeaa kirjasta selvästi. Musta dahlia -romaanin elokuvaversio sai Suomen ensi-iltansa jouluna 2006.

 • The Black Dahlia, 1987 (suom. Musta Dahlia)
 • The Big Nowhere, 1988 (suom. Hollywood – Suuri tyhjyys)
 • L.A. Confidential, 1990 (suom. L.A. – Langennut kaupunki)
 • White Jazz, 1992 (suom. White Jazz – Musiikkia pimeästä)

Alamaailma-trilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alamaailma-trilogiassa Ellroy laajentaa aihepiirinsä Los Angelesista Yhdysvaltain valtionpolitiikkaan. Amerikan tabloidi käsittelee 1950–1960-luvun vaihdetta, Mafian sekaantumista politiikkaan, CIA:n Fidel Castron syrjäyttämisyrityksiä, FBI:n ja Robert Kennedyn välistä valtataistelua ja lopulta John F. Kennedyn murhaa. Romaanissa esiintyy paljon todellisia henkilöitä, kuten John F. ja Robert Kennedy, Jimmy Hoffa, Howard Hughes ja J. Edgar Hoover. Cold Six Thousand – Verirahat kuvaa John F. Kennedyn murhan jälkeisiä tapahtumia, kuten Martin Luther Kingin ja Robert Kennedyn murhia. Trilogian kolmas osa Levoton veri ilmestyi vuonna 2009, ja se tapahtumat sijoittuvat vuosille 1968–1972.

 • American Tabloid, 1995 (suom. Amerikan tabloidi)
 • Cold Six Thousand, 2001 (suom. Cold Six Thousand – Verirahat)
 • Blood's a Rover, 2009 (suom. Levoton veri)

Muu suomennettu tuotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Brown's Requiem, 1981 (suom. Brownin sielunmessu 2005)
 • Clandestine, 1982 (suom. Erittäin salainen 2006)
 • Blood on the Moon, 1983 (suom. Hurmeinen kuu 2007)
 • Because The Night, 1984 (suom. Yön syli 2008)
 • Suicide Hill, 1986 (suom. Suicide Hill 2009)
 • My Dark Places, 1996 (suom. Muistoja pimeästä, omaelämäkerta 2003)
 • The Hilliker's Curse, 2009 (suom. Hillikerin kirous, omaelämäkerran toinen osa 2009)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]