Jaguaaritoka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaguaaritoka
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Hammaskarppikalat Cyprinodontiformes
Alalahko: Cyprinodontoidei
Heimo: Toat Goodeidae
Suku: Chapalichthys
Laji: pardalis
Kaksiosainen nimi

Chapalichthys pardalis
Alvarez, 1963

Katso myös

  Jaguaaritoka Wikispeciesissä
  Jaguaaritoka Commonsissa

Jaguaaritoka (Chapalichthys pardalis) on tokiin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan uhanalaisena makeissa vesissä Meksikossa. Toisinaan sitä pidetään myös akvaarioissa.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaguaaritoka voi kasvaa 6–9 cm pitkäksi ja naaraat ovat hieman koiraita suurempia. Väriltään kala on hopeanharmaa ja erityisesti alaruumiissa on mustia täpliä epämääräisenä rykelmänä. Selkä-, pyrstö- ja peräevissä on keltainen reuna. Jaguaaritokakoiraan selkäevä on naaraan evää pidempi ja peräevässä on lovi. Akvaarioissa on havaittu myös albinistisia yksilöitä.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaguaaritokaa tavataan vain yhdestä lähteestä Tocumbon kaupungista Michoacánin osavaltiossa. Lähde on hieta-, muta- ja sorapohjainen ja siinä oli runsaasti kasvillisuutta. Laji syö leviä ja hyönteisiä. Jaguaaritoka synnyttää eläviä poikasia. Jaguaaritoka luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi. Sen elinympäristö tyhejnnettiin ja muutettiin uima-altaaksi vuonna 2016. On siis mahdollista että, jaguaaritoka on hävinnyt luonnosta.[1][2][3][4]

  1. a b c Koeck, M.: Chapalichthys pardalis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.6.2024. (englanniksi)
  2. a b Chapalichtys pardalis (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 19.6.2024. (englanniksi)
  3. a b Kyle R. Piller, Devin D. Bloom, John Lyons & Norman Mercado-Silva: Systematics and Taxonomy of Chapalichthys (Cyprinodontiformes: Goodeidae), a Small Genus of Live-Bearers from Central Mexico. Copeia, 2020, 108. vsk, nro 4, s. 1004-1011. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 19.6.2024. (englanniksi)
  4. a b Chapalichthys pardalis Goodeid Working Group. Viitattu 19.6.2024. (englanniksi)