Jack Kornfield

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jack Kornfield
Henkilötiedot
Syntynyt1945
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti kirjailija, meditaatio-opettaja
Kirjailija
Äidinkielienglanti
Tuotannon kielienglanti
Aiheet buddhalaisuus, meditaatio
Aiheesta muualla
Kotisivut
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Jack Kornfield (s. 1945) on yhdysvaltalainen kirjailija ja theravadabuddhalaisen vipassana-meditaation opettaja. Hän opiskeli buddhalaiseksi munkiksi Thaimaassa, Myanmarissa ja Intiassa, ensin thaimaalaisen metsäbuddhalaisuuden mestari Ajahn Chahin ja burmalaisen Mahasi Sayadawin oppilaana. Hän on opettanut meditaatiota ympäri maailmaa vuodesta 1974 lähtien ja hän on yksi tärkeimmistä opettajista, jotka ovat tuoneet buddhalaisia tietoisuusharjoituksia länsimaihin. Vuonna 1975 hän perusti Insight Meditation Society -yhdistyksen Barreen, Massachusettsiin Joseph Goldsteinin ja Sharon Salzbergin kanssa ja vuonna 1987 Spirit Rock Meditation Center -retriittikeskuksen Woodacreen, Kaliforniaan. Kornfield on toiminut myös rauhanaktivistina ja johtanut kansainvälisiä buddhalaisten opettajien tapaamisia dalai-laman kanssa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kornfield syntyi juutalaisille vanhemmille[1] ja hänellä on kolme veljeä. Hänen isänsä oli biofyysikko,[2] mikä sai hänet kiinnostumaan luonnontieteistä, lääketieteestä ja auttamistyöstä. Hän lähti opiskelemaan lääketiedettä Dartmouth Collegeen, mutta käytyään tohtori Wing-tsit Chanin aasialaisen filosofian kurssilla hän vaihtoi pääainettaan buddhalaisuuden ja Aasiantutkimukseen.[1]

Valmistuttuaan vuonna 1967 Kornfield liittyi Rauhanjoukkoihin ja hänet lähetettiin Thaimaahan, jossa hän työskenteli trooppisen lääketieteen parissa Mekongin jokilaaksossa. Siellä hän tapasi munkin ja tunnetun metsäbuddhalaisuuden mestarin Ajahn Chahin, ja Kornfield ryhtyi itsekin munkiksi hänen oppilaanaan. Myöhemmin hän opiskeli Mahasi Sayadawin oppilaana Burmassa.[3] Kornfield palasi Yhdysvaltoihin vuonna 1972 ja kesällä 1974 hän oli mukana perustamassa Naropa Universityä. Hän tapasi Joseph Goldsteinin ja Sharon Salzbergin, joiden kanssa hän perusti Insight Meditation Society -yhdistyksen Barreen, Massachusettsiin vuonna 1975. Hän perusti Spirit Rock Meditation Center -retriittikeskuksen Woodacreen, Kaliforniaan vuonna 1987.[2]

Kornfield on toiminut myös rauhanaktivistina, opettanut meditaatiota meditaatiokeskuksissa ympäri maailmaa ja johtanut kansainvälisiä buddhalaisten opettajien tapaamisia dalai-laman kanssa.[3] Hän on suorittanut tohtorin tutkinnon kliinisestä psykologiasta Saybrook Institutesta.[2]

Hänellä on yksi tytär, joka valmistui lakitieteestä Berkeley Lawissa. Hänen entinen vaimonsa Liana Chenoweth on taiteilija ja terapeutti.[2] Hänen nykyinen vaimonsa on meditaatio-opettaja Trudy Goodman,[4] InsightLA-yhteisön perustaja ja pääopettaja.[5]

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Buddhan opetuksia. toimittaneet Jack Kornfield ja Gil Fronsdal (Teachings of the Buddha, 1993). Suomentanut Tuula Saarikoski. Helsinki: WSOY, 2002. ISBN 951-026-812-7.
  • Kornfield, Jack: Sydämen ohjaama tie: Kuinka selvitä henkisen elämän harhoista ja hurmoksista. (A Path with Heart: A Guide through the Perils and Promises of Spiritual Life, 1993). Suomentanut Lauri Porceddu. Helsinki: Viisas Elämä, 2002. ISBN 978-952-260-355-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Miller, David Ian: FINDING MY RELIGION / Buddhist teacher and author Jack Kornfield on mindfulness, happiness and his own spiritual journey SF Gate. 28.11.2005. Viitattu 1.12.2020. (englanniksi)
  2. a b c d Silberman, Steve: Wise Heart: A profile of Jack Kornfield Lion's Roar. 13.6.2015. Viitattu 1.12.2020. (englanniksi)
  3. a b Bio jackkornfield.com. Arkistoitu 12.8.2015. Viitattu 1.12.2020. (englanniksi)
  4. Dharma teachers Trudy Goodman and Jack Kornfield tie the knot Lion's Roar. 4.7.2016. Viitattu 1.12.2020. (englanniksi)
  5. Teachers InsightLA. Viitattu 1.12.2020. (englanniksi)