Jaakko Sarlin-Lappeteläinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jaakko Sarlin-Lappeteläinen (1937 – kesäkuu 1993, Tukholma, Ruotsi) oli suomalainen 1950-luvulla Ranskan muukalaislegioonassa palvellut entinen palkkasoturi.

Turusta kotoisin ollut Sarlin-Lappeteläinen liittyi legioonaan Pariisissa huhtikuussa 1954 vain 16-vuotiaana väärennettyään syntymäaikansa henkilöpapereihin. Hän sai jalkaväkikoulutuksen Algeriassa Mascaran koulutuskeskuksessa ja palveli sitten aluksi Orleansvillen autokomppaniassa. Sarlin-Lappeteläinen oli legioonassa vuoteen 1959 saakka ja hän osallistui sinä aikana Algerian sodan taisteluihin. Palattuaan Suomeen hän joutui vielä suorittamaan asevelvollisuutensa Sirkkalan kasarmilla 2. erillisessä autokomppaniassa.

1960-luvun alussa Sarlin-Lappeteläinen oli käynnistämässä judoharrastusta Turun seudulla. Hän toimi kouluttajana ja laati tammikuussa 1962 Johdantoa itsepuolustusjärjestelmälle (J.G.J) nimisen yleiskuvauksen opettamistaan tekniikoista. Näihin kuuluivat Jiu-Jitsu, Glous-Gombat-lähitaistelutekniikka ja judo. Jaakko Sarlinin isä Onni Sarlin toimi kesällä 1962 perustetun Turun Judoseura ry:n ensimmäisenä puheenjohtajana. Jaakko Sarlin jatkoi judokouluttajana ensin Turun Judoseurassa ja sitten 1964 perustetussa Turun Akateemisessa Judokerhossa.

Heli Santavuori tutustui Tukholmassa asuneeseen ja silloin jo alkoholisoituneeseen Sarlin-Lappeteläiseen 1980-luvun lopulla. Santavuori tallensi kuukauden ajan Sarlin-Lappeteläisen legioonamuistelmia yhteensä 80 kasetille ja kirjoitti aineiston pohjalta kirjan Legioonan sotilas Suomalainen muukalaislegioonalainen Algerian sodassa 1954-59 (Readme.fi, 2010). Sarlin-Lappeteläisen oma ohje muistelmien kirjoittajalle oli ollut "totuutta, ei mitään Ramboa".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]