Jättiläishai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jättiläishait
Jättiläishai
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Sillihaikalat Lamniformes
Heimo: Jättiläishait
Cetorhinidae
Gill, 1862
Suku: Cetorhinus
Blainville, 1816
Laji: maximus
Kaksiosainen nimi

Cetorhinus maximus
(Gunneus, 1765)

Jättiläishain levinneisyys
Jättiläishain levinneisyys
Katso myös

  Jättiläishai Wikispeciesissä
  Jättiläishai Commonsissa

Jättiläishai (Cetorhinus maximus) on maailman toiseksi kookkain hailaji. Vain valashai on sitä suurempi. Jättiläishai on ainoa Cetorhinidae-heimon elossa oleva jäsen, joskin myös kitahain on arveltu kuuluvan tähän heimoon.

Jättiläishaita tavataan kaikissa valtamerissä boreaalisilla ja lauhkeilla alueilla. Talveksi ainakin osa yksilöistä kuitenkin muuttaa trooppisille vesille.[2]

Kaikkien aikojen suurin jättiläishai mitattiin Kanadassa vuonna 1851. Sillä oli pituutta yli 12 metriä ja painoa noin kuusitoista tonnia. Normaalisti jättiläishait jäävät 6–8 -metrisiksi; kymmenmetriset yksilöt ovat kalastuksen takia vuosi vuodelta harvinaisempia. Ulkonäöltään jättiläishait muistuttavat valkohaita. Lajit voi erottaa leuan muodosta ja kidusaukoista.

Jättiläishai syö planktonia, jota se kerää suodattamalla jopa 2000 kuutiometriä vettä tunnissa.[3] Näin isolla lajilla ei luulisi olevan juuri vihollisia, mutta miekkavalas ja tiikerihai voivat käydä nuoren tai heikon yksilön kimppuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rigby, C.L., Barreto, R., Carlson, J., Fernando, D., Fordham, S., Francis, M.P., Herman, K., Jabado, R.W., Liu, K.M., Marshall, A., Romanov, E. & Kyne, P.M: Cetorhinus maximus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.12.2019. (englanniksi)
  2. Basking sharks run for the sun Nature News 7 May 2009. nature.com
  3. C. Knickle, L. Billingsley & K. DiVittorio: Biological Profiles basking shark Florida Museum of Natural History. Viitattu 24.8.2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.