Järjen jättiläiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Järjen jättiläisten kuvauksista

Järjen jättiläiset (engl. Brainiac: Science Abuse) on brittiläinen tiedeaiheinen viihdeohjelma, jota esittää Suomessa Discovery Channel ja Nelonen. Sen on tehnyt Granada Productions. Ohjelmaa juontavat Vic Reeves ja Jon Tickle (ollut myös Big Brotherissa). Toisella tuotantokaudella Charlotte Hudson liittyi juontajiin. Viidennellä tuotantokaudella Vic Reeves korvasi Richard Hammondin juontajana. Ohjelman ideana on tehdä erilaisia testejä ja ohjelmassa on myös paljon räjähdyksiä.

Kokeita kautta aikain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Onko vauvan itku kovempi kuin katupora?
  • Voiko hikoilusta haistaa, miten on eilen syönyt?
  • Toimiiko tietokoneen monitori kellukkeena?
  • Onko kummituksia olemassa ja miten kummitustenpaljastus-laitteet toimivat?
  • Mitkä ruoat vaikuttavat virtsan väriin?
  • Voiko pahvin läpi juosta?
  • Monellako pillillä voi imeä?
  • Onko nopeampaa uida käsillä kuin jaloilla?

Microwaves[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microwaves-osiossa mikroaaltouuniin pannaan erilaisia esineitä, joita ovat olleet muun muassa Newtonin kehto, joulukuusenkoriste ja ruuti.

Ensimmäinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tuotantokausi alkoi vuonna 2003 kanavalla Sky One.

Toinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen tuotantokausi alkoi Sky Onella vuonna 2004. Toisella kaudella alkoi "Brainiac-snooker", jossa snooker-ammattilainen Quinten Hann pelasi snookeria järjen jättiläistä vastaan, ja aina kun pallo putosi reikään, asuntovaunu räjähti erilaisten kemikaalien vaikutuksesta. Ohjelman tekoon tuli myös kaksi uutta henkilöä: juontaja Charlotte Hudson ja "Professori Myang-Li", häntä näyttelee Rachel Grant. Toista kautta näytettiin monilla kanavilla: Yhdysvalloissa G4:llä, VIVAlla Saksassa, JIMtv:llä Belgiassa, Veronicalla ja Discovery Channelilla Alankomaissa, Network Tenillä Australiassa, TV2:lla Uudessa-Seelannissa, Arts Centralilla Singaporessa ja Discovery Channelilla Skandinaviassa ja Romaniassa.

Kolmas tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas kausi alkoi 25. elokuuta 2005. Tällä kertaa alkoi "Brainiac-Golf", samantapainen kuin snooker, mutta tällä kertaa siis golfilla, Nainen vs. Mies (Lad v. Lass) ja Thermite. Tohtori John P. Kilcoynella, Sunderlandin yliopiston dekaanilla, on myös oma osio: "Fiss or Bang", jossa sekoitetaan erilaisia kemikaaleja ja katsotaan, pamahtaako vai sihiseekö sekoitus.

Neljäs tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs kausi alkoi 16. heinäkuuta 2006. "Brainiac-Darts" -kohtauksissa ammattilaispelaaja Bobby George heitti tikkaa Brainiacia vastaan heittäen aina voittoon tarvittavan tuloksen, jolloin eri räjähteillä lastatut asuntovaunut räjähtivät. "Minä teen tiedettä" -kohtauksissa yleisön jäsen teki ehdottamansa kokeen. "Mitä kehoni tekee" -osiossa ihmiset kertoivat kehonsa erikoiskyvyistä, kuten käden vääntämisestä tai muusta vastaavasta. Kuuluisat elokuvatähdet tuhosivat autoja eri räjähteillä ja John P. Kilcoynen osiossa: "Glow or Blow" sekoitetut aineet joko hehkuivat tai pamahtivat. "Päivä Järjen Jättiläisenä" -osiossa kilpailijat saivat räjäyttää valitsemansa esineen erilaisilla räjähteillä.

Viides tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides kausi alkoi 8. toukokuuta 2007. Uusina kokeina oli "Brainiac vs Beast", jossa henkilö kilpaili eri eläimiä vastaan, John P. Kilcoynen "Fizzle or Flash, Myang Leen teräspallot ja Vic Reevesin esittämä professori Uri Abusikov, joka teki kokeita nestemäisellä typellä avustajanaan karvainen Ursula-neito. Muita uusia kokeita olivat "Things that Nasa Never Tried", jossa leikittiin raketeilla ja "Super Braniac", jossa Järjen Jättiläinen räjäytti asuntovaunuja eri räjähteillä.

Kuudes tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudes tuotantokausi alkoi 13. tammikuuta 2008. Thaila Zucchi debytoi sarjassa testaten esineiden kovuutta eri räjähteillä, kuten termiitillä, ja pudottamalla niitä nosturista. Muita uusia kokeita olivat "Gas Bang Wallop", jossa Berry Bernard tuhosi esineitä kaasulla, "Chemistry Deadmatch" tohtori Bunheadin ja John Ticklen kesken, "Stars With their Caravans", jossa julkkikset räjäyttivät asuntovaunuja, ja Uri Abusikovin kokeet nestemäisellä hapella.

Seitsemännen tuotantokauden oli tarkoitus alkaa 30. tammikuuta 2009 Sky Onella, mutta sarjan suosion laskettua viidennen tuotantokauden jälkeen suunnitelma peruutettiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.