Ivan Kožedub

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ivan Kožedub

Ivan Nikitovitš Kožedub (ven. Ива́н Ники́тович Кожеду́б, 8. kesäkuuta 192012. elokuuta 1991) oli neuvostoliittolainen hävittäjälentäjä ja liittoutuneiden johtava hävittäjä-ässä toisessa maailmansodassa.

Kožedub syntyi Obražijevkan kylässä Ukrainan neuvostotasavallassa nuorimpana viidestä lapsesta. Hän kouluttautui sotilaslentäjäksi Tšugujivin sotilasilmailukoulussa, ja osoittautuen alun alkaen erinomaiseksi lentäjäksi. Valmistuttuaan Kožedub jäi kouluun lennonopettajaksi.

Toinen maailmansota

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kožedub pääsi sotatoimiin vasta maaliskuussa 1943. Hän aloitti suorituskykyisellä Lavotškin La-5 -koneella, mutta lensi pääosan sodasta La-7-hävittäjällä, Voronežin, Steppen, Ukrainan ja Valko-Venäjän rintamilla.

Tilastotietoa Kožedubin ilmavoitoista toisessa maailmansodassa:

  • 330 sotalentoa (lentojen määrä on pienempi kuin suomalaisilla tai saksalaisilla lentäjillä keskimäärin)
  • 120 ilmataistelua
  • Ensimmäinen ilmavoitto: saksalainen Junkers Ju 87 Stuka 6. kesäkuuta 1943.
  • 62 vahvistettua ilmavoittoa, mukaan lukien yksi Messerschmitt Me 262 -suihkuhävittäjä.

Ilmavoittoihin kuulunee myös poikkeuksellinen liittoutuneiden hävittäjien pudottaminen: Yhdysvaltain armeijan ilmavoimien B-17-laivue oli noussut länsirintaman takaa pommituslennolle Saksaan. Tarkoitus oli jatkaa kohteesta itään ja laskeutua Neuvostoliiton hallitsemalle alueelle. Itärintamalla laivueen P-51 Mustang -saattohävittäjät hyökkäsivät Kožedubia vastaan, jolloin hän pudotti niistä kaksi.

Kožedub sai toisesta maailmansodasta kaksi Leninin kunniamerkkiä ja lukuisia muita mitaleita. Hän on yksi niistä kolmesta henkilöstä, joita on palkittu kolmesti Neuvostoliiton sankarina. Kožedub myös ylennettiin lentorykmentin varakomentajaksi.

Ura sodan jälkeen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen vuonna 1949 Kožedub opiskeli Neuvostoliiton ilmavoimien sotilasakatemiassa, Žukovskin kaupungissa Moskovan lähellä.

Huhtikuussa 1951 Kožedubista asetettiin 324. hävittäjädivisioonan komentajaksi. Yksikkö siirtyi Kiinan kansantasavaltaan, jossa se toimi Pohjois-Korean tukena. Kožedub itse ei saanut lupaa lentää sotalentoja, vaikka päinvastaistakin on väitetty.

Kožedub palveli pitkään tämän jälkeen Neuvostoliiton ilmavoimissa. Hänet ylennettiin kenraalieverstiksi vuonna 1970. Vuonna 1971 hän nousi ilmavoimien johtotehtäviin. Varusteluministeriön ylitarkastajaksi hän siirtyi vuonna 1978. Vuonna 1985 hänet ylennettiin Neuvostoliiton marsalkaksi, joka oli maan korkein sotilasarvo. Hän kuoli 12. elokuuta 1991.

Suomennettu teos

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Palvelen synnyinmaata: lentäjän muistelmia (Služu rodine). Suom. Tauno Haapalainen. Petroskoi: Karjalais-suomalaisen SNT:n valtion kustannusliike, 1955.