Koordinaatit: 66.666667°N, 179°E

Iultinin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iultinin piiri Tšukotkan autonomisessa piirikunnassa.
Etelä-Iultinin maisemia.

Iultinin piiri (ven. Иу́льтинский райо́н; tšuktšin kielellä: Ивылтин район) on yksi kuudesta Tšukotkan autonomisen piirikunnan kunnallisesta hallintoalueesta Venäjällä. Se sijaitsee piirikunnan koillisosassa ja rajoittuu pohjoisessa Tšuktšimereen, idässä Providenijan piiriin, kaakossa Anadyrinlahteen ja lounaassa Anadyrin piiriin. Alueen pinta-ala on 134 600 neliökilometriä. Piirin hallinnollinen keskus on Egvekinot. Vuoden 2011 väestölanskennassa asukasluku oli 4 329, kun se vielä vuonna 1989 oli 15 689 . Piirin asukkaista 64,4 prosenttia asuu Egvekinotissa.

Nykyisen piirin alue on ollut asuttua jo paleoliittisella ajalla. Alkuperäisasukkaita on alueen asukkaista nykyisin vain neljännes, loput ovat venäläisiä. Piiri on ollut tinan ja volframin kaivamisen merkittävä keskus. Infrastruktuurin ovat rakentaneet gulagien vangit. Kaivokset eivät kuitenkaan ole viime vuosina olleet tuottoisia, joten ne on suljettu ja niiden asuinalueet on hylätty.

Rannikolla on Mys Šmidtan taajama, jossa on Wrangelinsaaren matkailukeskus[1] ja Mys Šmidtan lentoasema.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Natural System of Wrangel Island Reserve, artikkeli: Russia Wrangel Island (zip) (Zip-tiedosto, jossa on pdf-tiedostona Wrangelinsaaren arviointi monien muiden maailmanperintökohteiden kanssa) 5/2011. UNEP. Viitattu 28.11.2016. (englanniksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Iultinsky District