Autonominen piirikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autonominen piirikunta (ven. автономный округ, avtonomnyi okrug) on yksi Venäjän federaation kuudesta erilaisesta liittovaltiosubjektityypistä. Muita subjekteja ovat mm. alueet, aluepiirit ja tasavallat. Nykyisin Venäjän federaatioon kuuluu neljä autonomista piirikuntaa. Autonomiset piirikunnat on perustettu joko yhdelle tai useammalle vähemmistökansallisuudelle ja ne sijaitsevat Venäjän pohjoisosan harvaan asutuilla alueilla. Kolme neljästä autonomisesta piirikunnasta kuuluu myös osana toiseen liittovaltiosubjektiin (alueeseen). Kullakin liittovaltiosubjektilla on kaksi edustajaa liittovaltioneuvostossa eli parlamentin ylähuoneessa.

Venäjän federaation autonomiset piirikunnat

1. Tšukotka
2. Hanti-Mansia (osa Tjumenin aluetta)
3. Nenetsia (osa Arkangelin aluetta)
4. Jamalin Nenetsia (osa Tjumenin aluetta)

Lakkautetut autonomiset piirikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän federaatioon ja Neuvostoliittoon on kuulunut useita autonomisia piirikuntia. Neuvostoliiton hajotessa niitä oli 10, joista on sittemmin lakkautettu

Vuoteen 1977 asti myöhempien autonomisten piirikuntien nimityksenä oli kansallinen piirikunta (ven. национальный округ, natsionalnyi okrug). Neuvostoliiton alkuaikoina 1920-1930-luvuilla perustettiin useita lyhytikäisiä kansallisia piirikuntia, joista yksi oli Kalininin alueella sijainnut tverinkarjalaisten keskittymän käsittänyt Karjalainen kansallinen piirikunta (1937-1939).

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.