Israelinlevykielisammakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Israelinlevykielisammakko
Israel painted frog.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Sammakot ja konnat Anura
Heimo: Levykielisammakot Alytidae
Suku: Latonia
Laji: nigriventer
Kaksiosainen nimi

Latonia nigriventer
(Mendelssohn & Steinitz, 1943)

Synonyymit

Discoglossus nigriventer Mendelssohn & Steinitz, 1943

Discoglossus nigriventer distribution.png
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Israelinlevykielisammakko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Israelinlevykielisammakko Commonsissa

Israelinlevykielisammakko (Latonia nigriventer) on Lähi-idässä elävä pienikokoinen sammakkolaji ja ainoa elossa oleva laji suvussa Latonia.[2] Sen oli luultu kuolleen sukupuuttoon, mutta syksyllä 2011 Israelista löytyi kaksi lajin yksilöä.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelinlevykielisammakko on täysikasvuisena noin 4 sentin pituinen. Selän väritys vaihtelee ja voi olla okrankeltainen, ruosteenruskea tai oliivinvihreä. Vatsa on mustanharmaa ja valkoisten täplien kirjoma. Pää on litteä. Korvantausrauhaset puuttuvat ja korvan tärykalvo on vaikeasti erotettava. Eturaajojen varpaissa ei ole ihopoimua, mutta takaraajojen varpaiden tyveä yhdistää poimu[3].

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelinlevykielisammakkoa on tavattu varmuudella vain Pohjois-Israelin Hulajärven itäosista Hulanlaaksosta. Mahdollisesti myös Syyrian puolelta on tehty havaintoja lajista[4].

Laji viihtyy parhaiten vedessä. Sen elinympäristöä olivat makeanveden kosteikot, joihin muodostui lammikoita. Se poistui niistä vain erittäin kosteina aikoina kuten sadepäivinä[3].

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelinlevykielisammakon elintavoista ei ole lainkaan varmaa tietoa. Naaraan uskotaan munivan kotilampensa pohjaan muiden sukunsa lajien tapaan. Nuijapäät elävät vedessä ja niiden pyrstön kärkiosa on tylppä ja pyöristynyt[3].

Löytyminen ja sukupuutto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinz Steinitzin vuonna 1955 löytämää yksilöä pidettiin viimeisenä varmana havaintona lajista, jonka uskottiin kadonneen sukupuuttoon, kun sen asuinalue Hula-järven kuivatettiin 1950-luvulla maatalouden tarpeisiin ja malarian hävittämiseksi. Lajia kuitenkin etsittiin alueelta säännöllisesti keväisin.[5] Kuivatuksen jälkeen alkuperäisestä 60 km² kosteikosta jäi jäljelle vain 3,2 km². Siitä tehtiin luonnonsuojelualue vuonna 1964[4]; israelinlevykielisammakko oli lajina rauhoitettu jo vuonna 1940. Lajin säilymistä myös Syyrian puolella on pidetty mahdollisena[3]. Mahdollisena elinpaikkana pidetään myös Aammiq-kosteikkoa Bekaan laaksossa Libanonissa. Siellä tehdyt etsinnät vuoden 2004 huhtikuusta huhtikuuhun 2005 päättyivät kuitenkin tuloksettomina.[6]

IUCN luokitteli israelinlevykielisammakon sukupuuttoon kuolleeksi vuonna 1996.[1] Hulan luonnonsuojelualueelta Israelista löytyi loppuvuodesta 2011 kaksi israelinlevykielisammakkoa: ensin naaras, sitten kahden viikon kuluttua uros.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b IUCN SSC Amphibian Specialist Group,: Latonia nigriventer IUCN Red List of Threatened Species. Version 3.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.8.2014. (englanniksi)
  2. Frost, Darrel R: Latonia Meyer, 1843 Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 6.0. 2016. New York, USA: The American Museum of Natural History. Viitattu 21.2.2017. (englanniksi)
  3. a b c d Koivisto, I., Terhivuo, J., Pakarinen, R. & Paalosmaa, H.: Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 5: Matelijat, sammakkoeläimet, linnut, s. 132. Weilin + Göös, 1993. ISBN 951-35-4690-X.
  4. a b Peter Maas: The Extinction Website - Palestinian Painted Frog 25.8.2004. Peter Maas. Viitattu 5.7.2008.
  5. a b Second of frog species long thought extinct found in Israel nature reserve (englanniksi) Haaretz 29.11.2011. Viitattu 1.2.2013.
  6. Tron, François (2005). Second Discoglossus nigriventer rediscovery expedition in the Central Bekaa valley, Lebanon, A Rocha Lebanon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]