Isokan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isoka
Isokan piiri Muchingan maakunnassa
Isokan piiri Muchingan maakunnassa
Valtio  Sambia
Maakunta Muchingan maakunta
Pinta-ala 4665,91 km²

Isokan piiri on yksi Muchingan maakunnan piireistä Sambiassa. Piiri sijaitsee Sambian koilliskulmassa Malawin rajalla noin 106 km:n päässä maakunnan pääkaupungista Chinsalista ja noin 950 km:n päässä maan pääkaupungista Lusakasta. Isokan piirin pinta-ala on 4 665,91 km², ja sillä on yhteistä rajaa neljän muun piirin sekä Malawin kanssa.

Isokan piirin pääelinkeinoja ovat olleet maatalous sekä maataloustuotteiden kauppa. Yli 90 prosenttia alueen viljelijöistä on pienviljelijöitä. Viljelyalan perusteella Isokan piirissä viljellään eniten tomaattia, rapsia, okraa ja kaalia. Tuotantomäärien perusteella Isokan piirissä tuotetaan eniten maissia, bataattia, riisiä ja maapähkinöitä.

Isokan piirin alueella sijaitsee Nkombwan kukkula, joka on sisältänyt runsaasti erilaisia mineraaleja, ja sieltä on louhittu fosfaattia ja 15 harvinaista maametallia. Mineraaliesiintymä on kuitenkin jo louhittu tyhjiin. Nkombwan kukkulalla on myös harvinaista isokiittinimistä mineraalia, joka koostuu kalsiumista, fluorista, magnesiumista, hapesta ja fosforista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Isoka District Muchinga Province Provincial Administration (englanniksi)