Ineos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
INEOS Group Limited
Tunnuslause The word for chemicals
Perustettu 1998
Perustaja BP
Toimitusjohtaja Andy Currie
Kotipaikka Yhdistynyt kuningaskunta Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotteet kemikaalit
Tytäryhtiöt Ineos Styrolution
Inovin
Kotisivu www.ineos.com

INEOS Group Limited on petrokemian yritys, jonka kotipaikka on Lontoossa, Englannissa. Se sponsoroi Ineos Grenadiersia, Ranskan jalkapallojoukkuetta OGC Nicea, brittiläistä pyöräilyjoukkuetta Ineosia ja Mercedes-AMG Petronas Formula 1 -tiimiä Formula 1 -sarjassa.

Se koostuu noin 20 erillisestä liiketoimintayksiköstä, joilla kullakin oli oma hallitus ja joka toimi lähes täysin itsenäisesti.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

INEOS perustettiin vuonna 1997 entisen Antwerpenin BP:n toimipisteen omistukseen. Nimi on lyhenne sanoista "IN spec Ethylene Oxide and Specialties".

INEOS on sittemmin saavuttanut tasaista kasvua ostamalla erilaisia ​​yrityksiä tai osia niistä, esimerkiksi INEOS:n osia omistivat aiemmin Amoco, AkzoNobel, BASF, BP, Bayer, Braskem, Borealis, Degussa, Dow Chemical, DuPont, Enichem, Erdölchemie, Hoechst, ICI, Innovene, Lanxess, Monsanto, Norsk Hydro, Phenolchemie, Rhodia, Sasol, Solvay, Tessenderlo Chemie, UCB, Unilever ja Union Carbide. INEOS on myös aktiivinen liiketoimintayksiköiden myyjä. Yritys käyttää pankkilainoja ja ns. high-yeld obligaatioita (junk bonds) rahoittaakseen yritysostoja ja investointihankkeita.

Joulukuussa 2005 INEOS osti olefiini- ja johdannaistoimintaa yhdistävän ja kahta jalostamoa täydentävän BP:n tytäryhtiön Innovenen, jonka myyntihinta oli 8,7 miljardia dollaria. Vuonna 2004 Innovenen liikevaihto oli noin 18 miljardia dollaria. Vuonna 2011 INEOS myi 50 % osuutensa eurooppalaisesta jalostamosta PetroChinalle miljardilla dollarilla.

17. maaliskuuta 2008 Saksassa syttyi vakava tulipalo. Eteeniä Marlista Antwerpeniin kuljettanut päälinja syttyi tuleen Köln-Worringenissä, jolloin läheinen säiliö, jossa oli 3000 m³ myrkyllistä akryylinitriiliä, räjähti. Asukkaat vaativat ikkunoiden ja ovien sulkemista.

Vuonna 2010 yritys muutti pääkonttorinsa Sveitsiin verosyistä ja sai mediassa kritiikkiä, mutta kuusi vuotta myöhemmin, kun Britannian lähdevero laski 28 %:sta 20 %:iin, ehkä 17 %:iin, se ilmoitti palaavansa.

Marraskuussa 2014 INEOS ilmoitti aikovansa investoida jopa 640 miljoonaa puntaa liuskekaasun murtamiseen Isossa-Britanniassa. Yhtiö aikoo käyttää kaasua raaka-aineena kemiantehtaalle Grangemouthissa Skotlannissa.

Vuonna 2015 INEOS osti LetterOnelta Iso-Britannian Pohjanmeren kaasuliiketoiminnan. LetterOne osti DEA:n RWE:ltä, mutta sääntelyviranomaiset pakottivat sen luopumaan brittiläisistä eduistaan. INEOS maksoi noin 750 miljoonaa dollaria eri kaasukenttien osuuksista, jotka vastaavat noin 8 prosenttia Yhdistyneen kuningaskunnan kysynnästä. INEOS aikoo ostaa lisää alkupään yrityksiä.

Maaliskuussa 2016 INEOS osti 50 % Solvaysta heinäkuussa 2015 perustetulta polyvinyylikloridia tuottavalta yhteisyritykseltä Inovynilta. Inovynilla on toimistot Antwerpenissä ja Jemeppe-sur-Sambressa Belgiassa, ja niiden vuotuinen liikevaihto on 3,5 miljardia. euroa. Solvayn irtautumisen suunniteltiin alun perin heinäkuulle 2018. INEOS maksaa Solvaylle 335 miljoonaa euroa osakeosuudestaan. 28. syyskuuta 2016 ensimmäinen kahdeksasta uudesta eteenikaasusäiliöstä saapui Skotlantiin.

Toukokuussa 2017 ilmoitettiin, että INEOS ostaa öljy- ja kaasuosuuden Dong Energystä. DONGilla on omistusosuuksia kymmenistä Pohjanmeren öljykentistä, mukaan lukien 20 prosentin omistusosuus suuresta Ormen Langen kaasukentästä, joka oli keskimäärin noin 89 000 tynnyriä BOE:tä päivässä vuonna 2016. INEOS maksaa 1,3 miljardia dollaria ja ottaa myös velvollisuuden poistaa alusta, kun kenttä on tyhjä. Hävityskustannusten arvioidaan olevan yli miljardi dollaria.

Vuonna 2019 INEOS harkitsi akryylinitriilitehtaan sulkemista Middlesbroughissa. Tämä johtuu siitä, että ympäristövelvoitteiden täyttämiseen tarvitaan lisää 200 miljoonaa euroa aikaisempien investointien jälkeen. Ympäristöryhmien pyytämien Yhdistyneen kuningaskunnan ympäristöviraston asiakirjojen mukaan INEOS kuitenkin sanoi olevansa valmis pitämään tehtaan auki, jos Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus suostuisi luopumaan tiukempien EU-säädösten soveltamisesta. Tehtaan kerrotaan myös syyllistyneen yli 170 ympäristörikkomukseen vuosina 2014–2017.

INEOS ilmoitti 15. tammikuuta 2019 rakentavansa kaksi uutta laitosta Antwerpenin satamaan kolmen miljardin euron kustannuksilla. Näitä ovat etaanikaasukrakkarit ja propaanin dehydrauslaitokset, jotka muuttavat etaanikaasun eteeniksi, peruskemialliseksi raaka-aineeksi. Jälkimmäisessä laitoksessa propaanikaasu muunnetaan propeeniksi muoviteollisuutta varten. Kaasukrakkauskone on ensimmäinen Euroopassa rakennettu 20 vuoteen. Molempien tehtaiden odotetaan olevan toiminnassa vuoteen 2024 mennessä, ja ne työllistävät noin 400 kokopäiväistä työntekijää.

Vastauksena koronaviruspandemiaan INEOS ilmoitti 24. maaliskuuta 2020 rakentavansa käsigeelitehtaan Isoon-Britanniaan "10 päivän sisällä" ja toisen geelitehtaan myöhemmin Saksaan.

Kesäkuussa 2020 brittiläinen energiakonserni BP ilmoitti myyvänsä petrokemian liiketoimintansa INEOSille viidellä miljardilla dollarilla. Sen petrokemian laitokset kattavat 14 paikkakuntaa Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa, ja ne työllistävät noin 1 700 henkilöä. INEOS maksaa 400 miljoonaa dollaria välittömästi ja lisäksi 3,6 miljardia dollaria kaupan päätyttyä. Hankinta suoritettiin 1. tammikuuta 2021. Loput maksettiin vuonna 2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]