In Search of Space

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
In Search of Space
Hawkwind
Studioalbumin In Search of Space kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  Olympic- ja AIR-studiot, Lontoo
kevät 1971
 Julkaistu 8. lokakuuta 1971
 Tuottaja(t) George Chkiantz & Hawkwind
 Tyylilaji space rock
hard rock
progressiivinen rock
 Kesto 42:17
57.25 (remasteroitu painos)
 Levy-yhtiö United Artists Records
EMI
Listasijoitukset
 • Yhdistyneen kuningaskunnan lippu 18.
Hawkwindin muut julkaisut
Hawkwind
1970
In Search of Space
1971
Doremi Fasol Latido
1972

In Search of Space (tunnetaan myös nimellä X In Search of Space) on Hawkwind-yhtyeen toinen albumi. Se julkaistiin vuonna 1971. Albumi nousi Britannian albumilistalla top-20:neen ja on myös fanien ja kriitikoiden keskuudessa yksi yhtyeen suosituimmista albumeista sisältäen yhtyeen klassikoihin lukeutuvia kappaleita kuten ”Master of the Universe” ja ”You Shouldn’t Do That”. Albumista on julkaistu remasteroitu versio vuonna 1996.

Kokoonpanomuutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian ensilevyn ilmestymisen jälkeen basisti John A. Harrison ja kitaristi Huw Lloyd Langton jättivät yhtyeen. Langtonin tilalle ei otettu uutta kitaristia ja Harrisonin tilalle basistiksi tuli ensin Thomas Crimble ja sittemmin keväällä 1971 Amon Duul II-yhtyeessä soittanut Dave Anderson. Yhtyeen efekti- ja tehostepuolesta vastannut Dik Mik erosi yhtyeestä keväällä 1971 juuri ennen albumin nauhoitusten alkua ja hänen tilalleen vastahankittua syntetisaattoria otettiin soittamaan yhtyeen miksaajana toiminut Del Dettmar. Dik Mik palasi kuitenkin yhtyeeseen albumin levytysten loppuvaiheessa ja jatkossa hän ja Dettmar hoitivat yhdessä elektronisten instrumenttien soittovastuun.[1]

Vuonna 1971 yhtyeen toimintaan tuli mukaan myös kirjoittaja-lyyrikko Robert Calvert, joka innostui yhtyeen avaruus-teemasta nähtyään heidät konsertissa. Calvert kirjoitti tämän albumin liitteenä tulleen The Hawkwind Log-liitteen ja toimi myöhemmin yhtyeessä vokalistina ja lausujana sekä säveltäjänä. Yhtyeessä jatkoivat myös alkuperäisjäsenet, vokalisti-kitaristi Dave Brock, saksofonisti Nik Turner ja rumpali Terry Ollis.

Ennen albumin julkaisua basisti Dave Anderson lähti yhtyeestä riitaannuttuaan muitten jäsenien kanssa.[1] Hänen tilalleen tuli Dik Mikin suosituksesta Ian "Lemmy" Kilmister, joka oli soittanut aiemmin kitaraa mm. Sam Gopalin yhtyeessä sekä Opal Butterfly- ja The Rockin' Vickers -yhtyeissä.[2] Vuoden 1972 alussa puolestaan rumpali Terry Ollis jätti yhtyeen huumeongelmien vuoksi ja hänen tilalleen tuli Kilmisterin vanha yhtyetoveri Simon King.[3]

Nauhoitus ja kappalemateriaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi nauhoitettiin keväällä 1971 George Martinin AIR-studiolla ja pääosin Olympic-studiolla Lontoossa tuottaja George Chkianzin johdolla. Edelliseen albumiin verrattuna In Search of Space on enemmän kappale-painotteinen, kuitenkaan yhtyeen instrumentaali-jami-perinteitä unohtamatta. Musiikki on myös jykevöitynyt raskaampaan suuntaan ja eteenkin Dave Andersonin bassonsoitto on hyvin pinnalla albumilla.

Albumin avauskappale on pitkä, yli 15-minuuttinen Brockin monotonisen riffin ja Ollisin nopean kompin varassa kulkeva ”You Shouldn’t Do That”, josta tuli vakionumero yhtyeen keikoille ja sitä oli myös jo soitettu ennen albumin levytystä. Kappaleen sävelsivät Nik Turner, joka myös laulaa kappaleen vokaalit ja Dave Brock. Del Dettmarin ja Dik Mikin "avaruus"-tehosteet ovat kuuluvasti esillä kappaleessa.

"You Know You're Only Dreaming" on tunnelmallinen, blues-pohjainen kappale, joka myös löysi paikkansa yhtyeen konsertteihin. Brock on maininnut kappaleen inspiraationa olleen Steve Miller Bandin kappaleen "Jackson-Kent Blues".[4] Kappaleesta levytetty varhaisempi versio löytyy yhtyeen Parallel Universe-kokoelmalta.

Turnerin ja Brockin säveltämä "Master Of The Universe", on vahvasti heavy rock -vaikutteinen Brockin raskaan kitara-riffin ansiosta. Myös Dave Andersonin basso-kuvio on olennainen ja kuuluva osa kokonaisuutta. Kappaleessa on Nik Turnerin efektoitu saksofoni-soolo. Kappale on yhtyeen historian tunnetuimpia. Vuonna 2012 autonvalmistaja Ford käytti kappaletta mainoksessaan.

"We Took The Wrong Step Years Ago" on rakenteeltaan "avaruusballadi", jossa Brockin 12-kielistä akustista kitarointia säestävät erilaiset ääniefektit. Aihepiirinä kappaleessa on ihmiskunnan kehityksen kritisointi.

Psykedeelis-vaikutteinen "Adjust Me" on 6-minuuttinen bändi-improvisaatio, tyyliltään ensimmäisen albumin jami-henkisyyteen verrattavissa. Kappaleen alussa Turner esittää "dramaattisen" ja efektoidun puheen.

Albumin päättää "Children of the Sun", jonka Turner ja Anderson sävelsivät viime hetken lisäyksenä albumille. He myös soittavat kappaleen kahdestaan.[5] Kappale kulkee suoraviivaisen akustisen kitarariffin ja ajoittaisten sähkökitara-sointujen sekä Turnerin huilunsoiton myötä.

Kansitaide[6] ja The Hawkwind Log[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen, kahteen suuntaan avautuvan kannen suunnitteli yhtyeen lähipiiriin kuulunut underground-taiteilija Barney Bubbles. Dik Mikin kuva sisäkannessa on eri muodossa muiden jäsenten kuviin verrattuna, koska hän oli eronnut yhtyeestä levytyksen aikana ja palannut takaisin juuri ennen albumin julkaisua, joten hänen kuvansa lisättiin kanteen viime hetkellä. Takakannessa on alastonkuva tanssija Staciasta sekä teksti "Technicians of space ship Earth this is your captain speaking your captain is dead".

Yhtyeen toimintaan mukaan tullut Robert Calvert teki yhdessä Bubblesin kanssa albumin mukana tulleen 24-sivuisen The Hawkwind Log-liitteen. Se sisältää kuvia ja lokikirjan muodossa eri päivämääriin ja aikakausiin merkittyjä kertomuksia ja runoja joiden aiheina ovat muun muassa avaruus, science fiction, tähtitiede, astrologia, luonto, uskonnot, okkultismi ja mystiikka sekä filosofia. Osa teksteistä oli mukana paria vuotta myöhemmin Space Ritual-konseptissa.

Albumin saama vastaanotto mediassa ja listoilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isossa-Britanniassa albumi menestyi hyvin nousemalla top 20:een albumi-listalla. Julkaisun aikoihin albumi sai hyviä arvosteluja niin kotimaassaan kuin myös Yhdysvalloissa, jossa yhtye ei tuolloin ollut vielä esiintynyt.[7] Brittiläinen Melody Maker-lehti kritisoi hieman yhtyeen soittotaitoa verrattuna mm. saksalaisiin saman genren krautrock-yhtyeisiin, mutta kehui yhtyettä "elektronisen musiikin edelläkävijänä".[8] Myöskin brittiläinen Beat Instrumental kehui albumia "loistavaksi sekoitukseksi hard rockia ja mielikuvia avaruudesta".[9] Amerikkalaiset Rolling Stone- ja Billboard-lehdet suhtautuivat myöskin positiivisesti albumiin ja sen "avaruushenkiseen äänimaailmaan".[10][7]

Myöhemmin In Search of Space on ollut niin fanien ja kriitikoidenkin keskuudessa yksi yhtyeen suosituimmista albumeista. Muun muassa Allmusic-sivuston kriitikko sanoo albumin olleen "edelläkävijä ja ovien aukoja progressiivisen rockin uusilla alueilla"[11] ja Classic Rock-lehden "The 100 Greatest British Rock Albums" -äänestyksessä albumi sijoittui sijalle 83. vuonna 2006.[12]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-puoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "You Shouldn't Do That" (Turner/Brock) - 15:42
 2. "You Know You're Only Dreaming" (Brock) - 6:38

B-puoli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "Master Of The Universe" (Turner/Brock) - 6:17
 2. "We Took The Wrong Step Years Ago" (Brock) - 4:50
 3. "Adjust Me" (Hawkwind) - 5:45
 4. "Children Of The Sun" (Turner/Anderson) - 3:21

Remasteroidun version bonuskappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "Silver Machine" (Calvert/Brock) - 4:40
 2. "Seven By Seven" (Brock) - 5:24
 3. "Born To Go" (live single version edit) (Calvert/Brock) - 5:04
 • "Silver Machine" julkaistiin singlenä kesäkuussa 1972 ja siitä tuli yhtyeen suurin hitti nousten Britannian listoilla sijalle #3.[13] Alun perin kappale nauhoitettiin livenä Roundhousessa Lontoossa 13. helmikuuta 1972 Greasy Truckers-hyväntekeväisyysjärjestön konsertissa. Alkuperäinen liveversio on julkaistu vuoden 1972 Glastonbury Fayre -kokoelma-albumilla sekä Greasy Truckers Party -albumin remasteroidulla versiolla vuonna 2007. Livenauhoituksesta tehtyyn singleversioon lisättiin studiossa uusi intro sekä Lemmy Kilmister lauloi vokaalit uusiksi. Kappaleen sanoittaja Robert Calvert oli alun perin laulanutkin kappaleen, mutta hänen äänensä oli jäänyt nauhoituksessa taka-alalle eikä hän ollut singlen julkaisuhetkellä yhtyeen toiminnassa mukana. "Silver Machine" on menestynyt kohtuullisen hyvin myöhemminkin: vuonna 1978 se pääsi sijalle #34 ja vielä vuonna 1983 sijalle #67.[13]
 • "Seven By Seven" on "Silver Machine"-singlen b-puoli.
 • "Born To Go" on editoitu single-versio ja se on nauhoitettu samassa konsertissa kuin "Silver Machine".

Muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • George Chkiantz ja Hawkwind - tuottajat
 • George Chkiantz - nauhoitus ja miksaus
 • Rod Thear, Phil Chapman ja Rufus Cartwright - apulaisteknikot
 • Barney Bubbles, Robert Calvert ja Phil Franks - kansitaide ja The Hawkwind Log

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • lokakuu 1971: United Artists Records, UAG29202, UK (alkuperäinen vinyylipainos avautuvilla kansilla ja mukana 24-sivuinen The Hawkwind Log)
 • maaliskuu 1972: United Artists Records, UAS 5567, USA (vinyyli)
 • tammikuu 1981: Liberty LBG29202, UK (vinyyli)
 • lokakuu 1987: EMI Fame, FA3192, UK (vinyyli)
 • toukokuu 1989: EMI Fame, CDFA3192, UK (CD)
 • heinäkuu 1991: One Way Records, CDLL57474, USA (CD)
 • maaliskuu 1996: EMI Remasters, HAWKS2, UK (CD - ensimmäinen painos avautuvalla digipak-kannella ja mukana 24-sivuinen The Hawkwind Log)
 • maaliskuu 2003: EMI Records, 3823682, UK (2CD - mukana Doremi Fasol Latido)
 • lokakuu 2010: Rock Classics, RCV011LP, UK (2x12" vinyyli 1000 kappaleen painoksella)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b http://www.saunalahti.fi/freak5/walluetusivu.htm Soundi-lehden Hawkwind-artikkeli, 1983, osa 1, Waldemar Wallenius
 2. http://www.saunalahti.fi/freak5/walluosa2.htm Soundi-lehden Hawkwind-artikkeli, 1983, osa 2, Waldemar Wallenius
 3. http://www.starfarer.net/cw8doc.html "The Drums of Chaos" -artikkeli Starfarer-sivustolla
 4. NME, 1972
 5. http://daveanderson.webs.com/biography1.htm Biografia Dave Andersonin kotisivuilla
 6. http://www.collectable-records.ru/groups/hawkwind/search.htm alkuperäinen kansitaide
 7. a b http://www.starfarer.net/clippings8.html arvosteluja Starfarer-sivustolla
 8. Melody Maker, lokakuu 1971
 9. Beat Instrumental, joulukuu 1971
 10. Rolling Stone, kesäkuu 1972
 11. http://www.allmusic.com/album/in-search-of-space-mw0000205119 arvostelu Allmusic-sivustolla
 12. http://www.starfarer.net/clippings15.html Artikkeli Starfarer-sivustolla
 13. a b Hawkwindin listasijoitukset