Immenkalvo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Immenkalvo.
Erityyppisiä immenkalvoja.

Immenkalvo (lat. hymen) sijaitsee noin sentin syvyydessä emättimen suuaukon sisäpuolella, ja se muodostuu ohuesta ja joustavasta sidekudoksesta. Immenkalvon muoto ja koko vaihtelevat suuresti. Yleisin malli on emättimen takaosaan kiinnittynyt puolikuu (Normal Hymen, kuvassa ylhäällä vasemmalla). Toinen tavallinen malli on emättimen kaikissa reunoissa kiinni oleva kalvo, jonka keskellä on pyöreä reikä (Hymen anularis, ylh. oik.).[1]

Renkaanmuotoinen immenkalvo on usein suhteellisen tiukka ennen kuin se venyy väljemmäksi yhdynnän tai masturboinnin seurauksena, ja saattaa sen vuoksi jopa hiertyä rikki tai repeytyä hiukan ensimmäisen yhdynnän seurauksena. Yleensä seuraava yhdyntäkerta on jo kivuton. Liian ahdasta immenkalvoa voidaan väljentää kirurgisesti.

Immenkalvo voi olla myös lähes mikroskooppisen kokoinen (Carunculae hymenales, ylh. kesk.).

Joskus immenkalvon reiän keskellä on säie tai reikä on liian pieni tai puuttuu kokonaan. Tällöin kalvoa joudutaan avaamaan kirurgisesti, jotta kuukautisvuodon mukana tulevat hyytymät ja kohdun limakalvon palaset pääsevät poistumaan normaalisti.

Immenkalvo ei katoa iän myötä, mutta renkaanmuotoinen kalvo löystyy yhdyntöjen johdosta. Jos kyllin pitkä aika on kulunut ilman venytystä, immenkalvo voi palautua entiseen muotoonsa ja menettää elastisuuttaan.lähde?

Immenkalvo kulttuureissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa kulttuureissa, joissa seksuaalitietous on puutteellista, immenkalvoa luullaan väliaikaiseksi, ja sitä saatetaan pitää niin kutsutun neitsyyden merkkinä. Esimerkiksi osissa Aasiaa ja Afrikkaa sekä Arabimaissa ja vanhoillisen islamilaisen kulttuurin piirissä monet vaativat, että morsiamen on oltava neitsyt naimisiin mennessään. Neitsyys kuuluu menettää hääyönä sulhasen kanssa. Naisen neitsyyden todisteena pidetään verenvuotoa emättimestä.

Mikäli verta ei vuoda hääyönä, saattaa nainen joutua gynekologin tarkastukseen, jonka tarkoituksena on yrittää tutkia, onko nainen ollut yhdynnässä aiemmin. Tätä on kuitenkin nykytiedon mukaan mahdotonta saada selville anatomiaa tutkimalla. Monissa kulttuureissa naisesta saa heti eron, jos hän ei ole vuotanut hääyönä verta. Naisen isä, veli tai muu sukulainen saattaa jopa tappaa naisen palauttaakseen perheen kunnian. Näitä kunniamurhia tehdään YK:n arvioiden mukaan maailmassa noin 5 000 vuodessa.

Suomessa tehdään kymmeniä immenkalvon korjauksia naisille aiheutuneesta väkivallan uhasta johtuen. Maahanmuuttajanaisia tukevan Monika-naisten kanta leikkauksiin on ehdottoman kielteinen. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Types of Hymens. Center for Young Women's Health. https://youngwomenshealth.org/2013/07/10/hymens/
  2. Neitsytleikkaukset tulivat Suomeen – taustalla pelko väkivallasta ts.fi. 18.5.2013. Viitattu 18.5.2013. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]