Immenkalvo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Immenkalvo (lat. hymen) on rengasmainen ohuesta, venyvästä sidekudoksesta muodostuva poimu emättimen suulla. Immenkalvon tehtävä on suojata emätintä.lähde? Ennen ensimmäisiä penetraatioita immenkalvo on suhteellisen tiukka, mutta sen elastisuus lisääntyy sitä harjoitettaessa. Lisäksi kalvo saattaa vetäytyä sivuun. Jos kyllin pitkä aika on kulunut ilman venytystä, immenkalvo voi palautua entiseen muotoonsa ja menettää elastisuuttaan.lähde? Immenkalvo saattaa penetraation seurauksena hiertyä rikki ja vuotaa verta, tai siihen saattaa tulla repeämä.

Immenkalvotyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erityyppisiä immenkalvoja.

Immenkalvoja on erilaisia. Immenkalvojen moninaisuutta on jopa verrattu lumihiutaleiden vaihtelevuuteen. Kuitenkin immenkalvot tavataan jakaa neljään päätyyppiin.

  • rengasmainen immenkalvo (yleisin) (kuvassa Hymen anularis ylh. oik.)
  • puolikuunmuotoinen immenkalvo (kuvassa Normal Hymen ylh. vas.)
  • lähes olematon immenkalvo (kuvassa Carunculae hymenales ylh. kesk.)
  • umpinainen immenkalvo (harvinainen) (kuvassa Hymen imperforatus alh. oik.)

Immenkalvo kulttuureissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa kulttuureissa, joissa seksuaalitietous on puutteellista, immenkalvoa luullaan väliaikaiseksi, ja sitä saatetaan pitää niin kutsutun neitsyyden merkkinä. Esimerkiksi osissa Aasiaa ja Afrikkaa, ja Arabimaissa ja vanhoillisen islamilaisen kulttuurin piirissä monet vaativat, että morsiamen on oltava neitsyt naimisiin mennessään. Neitsyys kuuluu menettää hääyönä sulhasen kanssa. Naisen neitsyyden todisteena pidetään verenvuotoa emättimestä.

Mikäli verta ei vuoda hääyönä, saattaa nainen joutua gynekologin tarkastukseen, jonka tarkoituksena on yrittää tutkia, oliko nainen ollut yhdynnässä aiemmin. Tätä on kuitenkin nykytiedon mukaan mahdotonta saada selville anatomiaa tutkimalla. Monissa kulttuureissa naisesta saa heti eron, jos hän ei ole vuotanut hääyönä verta. Naisen isä, veli tai muu sukulainen saattaa jopa tappaa naisen palauttaakseen perheen kunnian. Näitä kunniamurhia tehdään YK:n arvioiden mukaan maailmassa noin 5 000 vuodessa.

Suomessa tehdään kymmeniä immenkalvon korjauksia johtuen naisille aiheutuneesta väkivallan uhasta. Maahanmuuttajanaisia tukevan Monika-naisten kanta leikkauksiin on ehdottoman kielteinen. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Neitsytleikkaukset tulivat Suomeen – taustalla pelko väkivallasta ts.fi. 18.5.2013. Viitattu 18.5.2013. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]