Ilúvatar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eru (Yksi) eli Ilúvatar (Kaiken Isä) on J. R. R. Tolkienin luomassa fantasiamaailmassa vaikuttava luoja ja ylijumala.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tolkien kuvaa Silmarillioniin sisältyvässä Ainulindalëssa, kuinka Ilúvatar luo alussa ainurin, henkiolennot, eräänlaiset puolijumalat tai enkelit. Ilúvatar opettaa ainurin laulamaan ja antaa heille sävelaiheet, joista he kutovat sävellyksen, Ainurin Soiton. Sen pohjalta Ilúvatar luo näyn maailmasta ja tekee sen olevaiseksi. Ilúvatar luo myös haltiat ja ihmiset, joten heitä kutsutaan nimellä Ilúvatarin lapset (Eruhini). Ainurin Soiton synnyttämä maailma on tarkoitettu heidän asuinsijakseen. [1]

Kääpiöt ovat Erun "adoptoimia", koska Aulë loi heidät, mutta Eru antoi heille elämän. Ainur loivat myöhemmin kasvit ja eläimet, kun Eru oli vapauttanut ainurin musiikin kappaleet.

Eru Ilúvatarilla on suuri osa Silmarillionissa, mutta häntä ei mainita muissa Tolkienin teoksissa, kuten Hobitti eli sinne ja takaisin ja Taru sormusten herrasta. Huolellisella tarkastelulla hänet voidaan kuitenkin löytää vaikuttavana mahtina kaiken taustallalähde? kuten myös ainur.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tolkien 1980, s. 13-22
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.