Ihodenjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihodenjoki
Ihodenjokea Pyhärannan Ihodessa.
Ihodenjokea Pyhärannan Ihodessa.
Alkulähde Otajärvi
Laskupaikka Selkämeri
Maat Suomi
Pituus 18 km
Alkulähteen korkeus 11,8 m
Valuma-alue 191 km²

Ihodenjoki on Selkämereen laskeva joki Varsinais-Suomessa. Joki saa alkunsa Otajärvestä Pyhärannan, Laitilan ja Rauman, aiemmin Kodisjoen rajalta. Joen rantakyliä ovat sen yläjuoksulla Pyhärannan Ihoden ja Polttilan kylät. Niiden jälkeen joki virtaa kappaleen matkaa Laitilan puolella. Joen alajuoksulla ovat Pyhärannan Ylikylän ja Valkaman ja Kaukan kylät.[1] Mereen joki laskee Kaukanlahdella Mannerveden merenlahden perukassa.[2]

Ihodenjoen vesistö on pieni rannikkovesistö, jonka vesistöalueen pinta-ala 191 km². Järvisyysprosentti vesistöalueella on lähinnä Otajärven ansiosta 4,28 %.[3] Otajärveen laskevia pienempiä järviä ovat Sulkaluoma, Sarkonjärvi, Hiittiöjärvi, Lahnio, Kapalojärvi ja Vanevesi Laitilassa Vaimaron kylän länsipuolella. Pohjoisesta Otajärveen laskevat Kaljasjärvi ja Kodisjoki, jonka varrella sijaitsee entisen Kodisjoen kunnan keskustaajama.[2] Kodisjokeen laskeviin järviin kuuluu Ahmasjärvi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lounaispaikan karttapalvelu Lounaispaikka. Viitattu 12.7.2009.
  2. a b Kansalaisen karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 12.7.2009.
  3. Ekholm, Matti: Suomen vesistöalueet, s. 57. Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisuja – Sarja A 126. Helsinki: Vesi ja Ympäristöhallitus, 1993. ISBN 951-47-6860-4.