Ian Curtis

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ian Curtis
Ian Curtis-Cardboard-Portrait.png
Henkilötiedot
Syntynyt 15. heinäkuuta 1956
Manchester, Englanti
Stretford
Kuollut 18. toukokuuta 1980 (23 vuotta)
Macclesfield, Englanti
Macclesfield
Kansalaisuus Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti muusikko, lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 1976–1980
Tyylilajit New wave
Goottirock
Postpunk
Soittimet kitara
Yhtyeet Joy Division
Levy-yhtiöt Factory Records
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Ian Kevin Curtis (15. heinäkuuta 195618. toukokuuta 1980) oli brittiläinen laulaja ja lauluntekijä. Hänet tunnetaan parhaiten urastaan yhtyeessä Joy Division, jota hän oli perustamassa vuonna 1977 Manchesterissä. Curtisin kenties suurimpia vaikutteita olivat muusikot Jim Morrison (The Doors), David Bowie ja Iggy Pop sekä kirjailijat William Burroughs, J. G. Ballard ja Joseph Conrad. Hän teki itsemurhan vuonna 1980. Kuoleman jälkeen Curtisista on tullut lähes myyttinen hahmo rockpiireissä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1976 Ian Curtis liittyi tuolloin vielä Warsaw-nimellä liikkuneeseen yhtyeeseen laulajaksi. Ensimmäinen yhtyeen julkaisu oli EP An Ideal For Living. Uusi nimi Joy Division oli englanninkielinen käännös toisen maailmansodan aikaisten saksalaisten kenttäbordellien kutsumanimestä. Julkaisun myötä Joy Division sai myös ensimmäisen televisioesiintymisensä Tony Wilsonin (josta tuli myöhemmin erityisesti Curtisin ystävä) luotsaamalla kanavalla. Tästä alkoi suosion raju nousu, joka huipentui ensimmäiseen kokopitkään albumiin Unknown Pleasures, joka myös jäi ainoaksi Curtisin eläessä julkaistuksi albumiksi. Ainoastaan singlenä julkaistu ”Love Will Tear Us Apart” nousi suureksi hitiksi.

Yhtyettä alkoi kuitenkin pian vaivata Ian Curtisin pahentuva epilepsia, joka sai hänet muun muassa menettämään tajuntansa kesken konsertin. Curtis myös masentui pahasti, ja hänen yksityiselämäänsä varjostivat kolmiodraama ja isyyden tuoma vastuu, jota hän ei katsonut pystyvänsä täyttämään kiertue-elämän puitteissa. Curtis purki synkkiä ajatuksiaan laulujen sanoituksiin, joista kuuluisin on ”Love Will Tear Us Apart”.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Curtis kärsi epilepsiasta ja masennuksesta, ja hän teki itsemurhan keväällä 1980 juuri ennen Joy Divisonin Yhdysvaltojen konserttikiertuetta. Kuoleman jälkeen julkaistu yhtyeen toinen albumi, Closer, oli jopa ensimmäistä levyä synkempi ja apaattisempi, mutta myös kriitikoiden ylistämä teos.

Curtisin hirttäytymisen jälkeen muut Joy Divisionin jäsenet – Peter Hook, Bernard Sumner ja Stephen Morris – perustivat uuden yhtyeen, New Orderin. Yhtyeeseen otettiin neljänneksi jäseneksi Gillian Gilbert.

Curtisin hautakivessä lukee yhden Joy Division -kappaleen nimi ”Love Will Tear Us Apart”. Heinäkuun 2008 alussa Macclesfieldin hautausmaalla ollut hautakivi varastettiin. Ianin vaimo Deborah Curtis on kirjoittanut miehensä elämästä kirjan Touching from a Distance. Sen pohjalta valmistui vuonna 2007 Anton Corbijnin ohjaama elokuva Control, jossa häntä näyttelee Sam Riley[1].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Curtis, Deborah: Etäinen kosketus. Ian Curtis ja Joy Division. (Touching from a Distance. Ian Curtis and Joy Division, 1995.) Suomentanut Peikko Pitkänen. Helsinki: Like, 2008. ISBN 978-952-01-0130-5.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Husband, Stuart: Sam Riley: the reluctant frontman Culture: Film. 8.2.2008. The Telegraph. Viitattu 10.7.2019. (englanniksi)
Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.