III tasavallan vieraana

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
III tasavallan vieraana
Mikko Alatalo
Studioalbumin III tasavallan vieraana kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Julkaistu 1982
 Tuottaja(t) Tommi Liuhala
 Tyylilaji iskelmä
 Kesto 45.16
 Levymerkki Hi-Hat
Mikko Alatalon muut julkaisut
Eläimiä suomalaismetsissä
1981
III tasavallan vieraana
1982
Sielun miljonääri
1983

III tasavallan vieraana on suomalaisen laulajan Mikko Alatalon kymmenes albumi, ja Lauluja Siirtomaa-Suomesta -trilogian päätösosa. Se julkaistiin Finnscandian Hi-Hat-levymerkillä vuonna 1982.

Alatalon–Rinteen ”Siirtomaa-Suomi”-trilogian kolmas ja viimeinen osa sai nimensä kirjailija Olavi Paavolaisen natsi-Saksan matkakirjasta Kolmannen valtakunnan vieraana. ”III tasavalta” sisälsi myös muun muassa Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma ja George Orwellin Vuonna 1984 -kirjojen näkymiä.

Levyn avaavasta ”Ajolähtö”-kappaleesta tuli eräänlainen siirtolaisuuden klassikko, ja myös yksi Alatalon tunnetuimmista lauluista. Se syntyi, kun ohjaaja Mikko Niskanen pyysi Alatalolta musiikkia nuorisoelokuvaansa. Niskasen näyteltyä vahvasti eläytyen puoli tuntia siirtolaisfilminsä kohtauksia Alatalo keksi, että päälaulussa pitää olla jotakin hyvin suomalaista: pesäpallo. ”Miesten on pakko lähteä tai muuten kuolee. Ajolähtö”. Ajolähdöstä tuli myös elokuvan nimi.

Alatalon ja Jamppa Tuomisen duetto ”Pohjoisen laulu” oli Alatalon kunnianosoitus pohjoisen Suomen tanssimuusikoille. Monet kriitikot kummeksuivat, ”mitä pop-lauluntekijä ja humppamuusikko tekevät samalla levyllä”. Muita mainittavia kappaleita albumilla ovat muun muassa ”Taistelija”, joka tuli Syksyn sävel -kilpailussa toiseksi (Mika Sundqvistin ”Hormoonihiirten” korjatessa voiton), sekä trilogian päättävä ”Kiiminkijoki”, Alatalon rakkaudentunnustus kotiseutunsa Kiiminkijoelle.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ajolähtö
 2. Pohjoisen laulu (laulu: Alatalo & Jamppa Tuominen)
 3. Sata kertaa
 4. Henki pois
 5. Virkasheikki
 6. Isänmaan toivot
 7. III tasavallan vieraana
 8. Menovesi
 9. Jepari vain
 10. Taistelija
 11. Kireässä piirissä
 12. Kiiminkijoki

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkialbumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.