Hukkariisit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hukkariisit
Leersia hexandra
Leersia hexandra
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Ehrhartoideae
Suku: Hukkariisit Leersia
Sw.
Katso myös

  Hukkariisit Wikispeciesissä
  Hukkariisit Commonsissa

Hukkariisit (Leersia) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi 18 lajia[1]. Hukkariisit kuuluvat samaan Ehrhartoideae-alaheimoon aitoriisien (Oryza) kanssa.

Hukkariisit ovat monivuotisia, korkeakasvuisia sekä laajoja kasvustoja muodostavia heiniä. Niiden varret ovat pystyjä ja kaljuja, joskin solmukohdista karvaisia. Lehdet ovat leveitä, karheita ja vaaleanvihreitä. Kieleke on hyvin lyhyt, karvareunainen. Hukkariisien kukinto on suurikokoinen ja harva röyhy, jonka tähkylät ovat yksikukkaisia. Tähkylöiden kaleet ovat lähes huomaamattomat. Kukkien ulkohelpeet ovat monisuonisia sekä vihneettömiä ja sisähelpeet yksisuonisia. Hukkariisien hedelmä on 3 mm pitkä.[2]

Suvun lajeista Suomessa ja Ruotsissa tavataan vain yhtä, hukkariisiä eli jokihukkariisiä (Leersia oryzoides), joka on kuitenkin harvinainen. Suomessa hukkariisiä on tavattu vain rannikkoseudulta Kymenlaaksosta.[3] Laji on Suomessa luokiteltu vaarantuneeksi sekä on rauhoitettu.

Hukkariisien (Leersia) suku on nimetty 1700-luvulla eläneen apteekkarin, Johann Daniel Leersin mukaan[2].

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Plant List (Leersia) The Plant List. 2013. Viitattu 28.6.2017. (englanniksi)
  2. a b Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Vildris (Leersia) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 28.6.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Hukkariisi (Leersia oryzoides) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 28.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]