Hugo Perls

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hugo Perls (1886 Rybnik, Saksan keisarikunta (nykyinen Puola) – 1977 New York, Yhdysvallat) oli saksalainen taidekauppias, historioitsija ja filosofi.

Perls opiskeli Freiburgin yliopistossa ja Berliinissä taidehistoriaa, lakia ja filosofiaa. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Saksan sisäministeriöissä, ja ensimmäisessä maailmansodassa hän työskenteli ulkoministeriössä.

Perls aloitti taiteen keräämisen 1914 ja työskenteli ammattimaisena taidekauppiaana vuoteen 1921 mennessä. Hän perusti Berliiniin vaimonsa nimeä kantavan Kaethe Perlsin gallerian. Perls myi ja osti monien kuuluisien taiteilijoiden, kuten Edvard Munchin, Pablo Picasson, Claude Monet'n, Vincent van Goghin ja Paul Cézannen, töitä.

Perls muutti Pariisiin 1931, kun kansallissosialistit olivat nousseet valtaan Saksassa. Ranskassa hän keskittyi tieteelliseen työhön ja tutki Platonin, Johann Wolfgang von Goethen ja Immanuel Kantin töitä. Perls julkaisi useita artikkeleita ranskalaisissa filosofissa aikakausjulkaisuissa Platon filosofiasta. Hän myös opetti aiheesta Sorbonnessa, ja julkaisi vuonna 1938 ensimmäisen kirjansa L'Art et la Beauté vus par Platon.

Vuonna 1941 Perls muutti New Yorkiin ja asui Manhattanilla. Samana vuonna hän solmi toisen avioliittonsa, kun hän meni naimisiin ruotsalaisen kirjailijan Eugénie Söderbergin kanssa. Toisen maailmansodan jälkeen Perls keskittyi kirjoittamiseen. Hänen teoksiinsa lukeutuu mm. taiteen ja kauneuden suhdetta tutkinut Die Komödie der Wahrheit.

Söderbergin kuoleman jälkeen 1973 Perls meni kolmannen kerran naimisiin. Hänen kolmas vaimonsa oli kirjailija Monica Schall. Perls kuoli New Yorkissa 1977.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hugo Perls
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.