Howard Gardner

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syntynyt 11. heinäkuuta 1943
Scranton, Pennsylvania, Yhdysvallat
Tutkinnot Harvardin yliopisto

Howard Gardner (s. 11. heinäkuuta 1943 Scranton, Pennsylvania, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen psykologi ja yleisen älykkyyden ja älykkyysosamäärän kriitikko.

Gardner on kehittänyt moniälykkyysteorian, jossa älykkyyttä pidetään seitsemänä erilaisena itsenäisenä kykynä, joihin kulttuuri vaikuttaa. Tärkeiksi nousevat ne kyvyt, jotka kulloisessakin kulttuurissa ovat tärkeitä ja hyödyllisiä. Myöhemmin Gardner lisäsi kyseiseen listaan vielä kahdeksannen älykkyyden lajin.

Gardnerin juutalaiset vanhemmat pakenivat Saksasta 1938 Yhdysvaltoihin. Garner aloitti opintonsa Harvard Collegessa 1961. Hän opiskeli historiaa, sosiologiaa ja psykologiaa ja työskenteli opiskeluaikana Erik Eriksonin kanssa. Hän sai jatko-opiskelustipendin Britanniaan London School of Economicsiin, jossa hän vietti vuoden. Hän on työskennellyt pääosan urastaan Harvardin yliopistossa vaikkakin on kiertänyt ja opettanut laajalti maailmalla.[1]

Teoksessaan Truth, beauty, and goodness reframed Gardner käsittelee 2000-luvun keskustelukulttuuria, jonka rapistumisen syynä hän pitää postmodernismin ja internetin yhteisvaikutusta. Hänen mukaansa digitaalinen media on muuttanut ihmisten keskinäistä kanssakäymistä poistaessaan rajan "naapurietiikan" ja "roolietiikan" väliltä ja luonut "kaikki käy" -etiikan, jonka ainoa vastapooli on fanaattinen usko oman näkemyksen oikeutukseen, ja sitäkin levittää juuri digitaalinen media.[2]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gardner, H. (2006). Multiple intelligences: New horizons. New York, NY: Basic Books. (englanniksi)
  • Howard Gardner: "A Blessing of Influences" in Howard Gardner Under Fire. Illinois: Open Court, 2006. ISBN 978-0-8126-9604-2. (englanniksi)
  • Howard Gardner: To Open Minds: Chinese Clues to the Dilemma of American Education. New York: Basic Books, 1989. ISBN 978-0-4650-8629-0. (englanniksi)
  • Gardner, H. (2011 edition). Frames of Mind: The theory of multiple intelligences. New York: Basic Books. Tenth Anniversary Edition with new introduction, New York: Basic Books
  • Howard Gardner: Truth, beauty, and goodness reframed: Educating for the virtues in the 21st century. New York: Basic Books, 2011. (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ellen Winner: The History of Howard Gardner Viitattu 14.10.2011. (englanniksi)
  2. Risto E. J. Penttilä, Miksi nettikeskustelu karkaa käsistä? Helsingin Sanomat 14.10.2011 sivu D 6
Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.