Hidden: Source

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hidden: Source
Kehittäjä Calibre Studios
Julkaisija Calibre Studios
Jakelija Calibre Studios
Pelimoottori Source
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Alusta Windows
Jakelumuoto digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Hidden: Source on Calibre Studiosin kehittämä ja julkaisema Half-Life 2:n Source pelimoottorille luotu moninpelimodi. Pelin ensimmäinen beta-versio julkaistiin 13. kesäkuuta 2005. Hidden: Source on saanut useita tunnustuksia modimaailmassa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950-luvun alussa, sodan jälkeisissä pyörteissä asekehittely otti aimo harppauksia eteenpäin ja tiedot ihmisen perimätiedosta aukenivat. Ryhmä tiedemiehiä jotka toimivat Infinitum-tutkimuskeskuksessa, huomasivat merkittäviä ilmiöitä, jotka seurasivat DNA-manipulaatiosta. Monet koehenkilöt kuitenkin menettivät henkensä tai järkensä huolimattomien ja moraalittomien kokeiden seurauksena.

1990-luvun puolessavälissä tutkijat olivat tulleet siihen johtopäätökseen, että voisivat viedä tutkimukset seuraavalle tasolle ja kokeilla testiä, jossa koehenkilöön lisättäisiin DNA:ta joka mahdollistaisi kohteen muuttumisen lähes läpinäkyväksi. Tutkijat toivoivat, että tällä tavoin saataisiin luotua täydellinen sotilas. Kuitenkin vuosituhannen vaihteessa huomattiin, että kokeet koehenkilö 617:n parissa johtivat massiivisiin geneettisiin traumoihin, josta seurasi koehenkilön horjuva mielenterveys ja lukuisat geneettisen poikkeavuudet.

Pian tapauksen jälkeen, koehenkilö onnistui pakenemaan tutkimuskeskuksesta. Kansainvälinen eliittiturvallisuus-joukko, I.R.I.S. (Infinitum Research Intercept Squad), on otettu käyttöön, jotta karannut koehenkilö 617, joka tunnettaan nyt nimellä ”Hidden”, saataisiin kiinni. Samaan aikaan tutkimus on keskeytetty ja Infinitum-tutkimuskeskus kiistää kaiken tiedon geenimanipulaatiosta ja ihmiskokeista.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kaksi puolta: kommandoista koostuva erikoisjoukko I.R.I.S. sekä yksi ainoa vihollishahmo nimeltä Hidden. Kommandoilla on aseinaan muun muassa haulikko, rynnäkkökivääri, pistooleita sekä erilaisia teknisiä apuvälineitä, kuten liiketunnistinsensoreita sekä laserpiste-tähtäimet. Hiddenillä on asenaan ainoastaan puukko ja muutama kranaatti. Hidden on kuitenkin erittäin ketterä ja pystyykin helposti roikkumaan seinillä ja tekemään puukolla kuolettavia teholyöntejä. Pelissä on kierroksia, joiden aikana kommandot ja Hidden yrittävät saada toisensa hengiltä.

I.R.I.S-joukkueessa pelaajan tehtävänä on alussa valita kahdesta ryhmästä jossa hän voi toimia. Pelaaja voi toimia niin sanotuissa Assault-ryhmässä tai Support-ryhmässä. Assault-roolissa pelaaja pystyy valitsemaan kaikista pelissä olevista aseista yhden kutakin luokkaa, kun taasen support-hahmo ei pysty valitsemaan kuin kahdesta. Support-hahmo pystyy kuitenkin täydentämään tovereidensa panoksia ja hän saa automaattisesti kolme liiketunnistin-sensoria.

Hiddenillä pelatessa pelaajalla on useita erikoiskykyjä, joita ei voi käyttää I.R.I.S.-joukoilla. Nämä erikoiskyvyt korvaavat Hiddenin suppean asevalikoiman. Hidden on lähes näkymätön, sillä vain pienoinen värähtely ilmassa ilmaisee olennon olemassaolon. Liikkuva Hidden on harjaantuneen pelaajan helppo havaita, mutta paikoillaan ollessaan Hidden on lähes mahdoton huomata. Hiddenillä on kyky tehdä valtavia loikkia, jotka mahdollistavat nopean liikkumisen paikasta toiseen, jopa sellaisiin paikkoihin, joihin I.R.I.S.-joukkue ei pääse. Hidden pystyy tarttumaan kiinni lähes jokaiseen pintaan joita pelistä löytyy ja roikkumaan niissä kunnes stamina loppuu. Paikoillaan ollessaan Hidden voi kytkeä päälle ns. Aura-näkymän, joka toimii lämpökiikareiden tavoin, joka paljastaa I.R.I.S.-sotilaiden olinpaikan, olivatpa nämä vaikka seinän takana. Jos Hidden tappaa pelaajan viillolla, voi vihollisen ruumista käyttää jälkeenpäin ns. ruokailuun. Tällöin Hiddenin energia lisääntyy pikkuhiljaa, mutta samalla Hidden on helpompi havaita. Hidden pystyy nostamaan laatikoita, tynnyreitä ja muita esineitä, joita voi käyttää vihollisen harhaitukseen tai aseina.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on kerännyt laajalti huomiota erilaisissa pelitapahtumissa ja voittanut useita palkintoja. Peli voitti vuonna 2005 järjestetyssä Mods of 2005 -kilpailuissa Editors' Choice -maininnan parhaasta moninpelistä[1] ja vuotta myöhemmin samaisen kilpailun kunniamaininnan erinomaisen ja painostavan tunnelmansa ansiosta.[2]

Peli osallistui vuonna 2006 Independent Games Festival -tapahtumaan, jossa se otti osaa "Best Mod - Half-Life 2" -kategoriassa[3]. Peli pääsi finaaliin asti, mutta hävisi tiukassa kisassa Dystopia-modille.[4] Peli on huomioitu laajasti myös useissa arvostetuissa pelimaailman julkaisussa ja se on kerännyt positiivista palautetta niin pelaajilta kuin arvostelijoiltakin.[5] Se on valittu myös kuukauden modiksi syyskuussa 2005.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]