Hevinkelium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hevinkelium
Tiedot
Tyylilaji kristillinen metalli
Kotipaikka Suomi Turku, Suomi
Jäsenet

Taagelaulu
Sakkeusrummut
Amosbasso
Ladislaourut
Jukka, kitara

Hevinkelium on turkulainen heavy metal -yhtye, joka tuli tunnetuksi metallimusiikiksi sovittamistaan virsistä. Yhtye on julkaissut yhden albumin ja muutaman singlen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotisivujensa mukaan baarikeskustelusta alkunsa saanut yhtye perustettiin vuonna 1997, ja se julkaisi Mefisto Productions -levymerkillä albumin Varrella virren. Julkaistuaan esikoislevynsä Hevinkelium hankki mainetta soittamalla useita konsertteja vuodessa.

Vuonna 2003 laulaja Taage (Tapio Laiho) perusti heavy metal -yhtyeen Kilpi yhdessä kitaristi Petteri Kilven kanssa. Vuonna 2006 Taage osallistui Metallimessuun esilaulajana. Tämä metallimusiikin säestyksellä pidettävä jumalanpalvelus herätti konseptina huomiota lehdistössä, ja jotkut toimittajat olettivat Taagen olevan mukana juuri Hevinkelium-taustansa vuoksi.[1]

Sakkeus/Sacce eli Sakke Koivula tunnetaan myös Peer Günt -yhtyeen rumpalina.

Hevinkelium teki paluun vuonna 2007, vaikka olikin ollut kasassa koko ajan, ja aloitti jälleen vuotuiset konserttiesiintymiset. Hevinkelium soittaa Turussa joka vuosi joulun tietämillä jouluehtoollis-konsertin (tapahtuma on jo perinne vuodesta 1998). [2]

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hevinkeliumin musiikki on perinteistä, melodista ja suoraviivaista heavy metalia. Laulu on korkeaa ja mahtipontista. Tempo vaihtelee keskinopeasta laahustavan hitaaseen tyyliin. Uruilla on kuuluva osuus yhtyeen äänimaisemassa, ja niitä soitetaan myös kirkkomusiikin tyylisesti. Yhtye nimittää musiikkiansa "Beetleheviksi", ja metallisovitukset noudattavat vapaasti mukaillen alkuperäisiä virsisävellyksiä. Varhaisissa mainoskuvissaan yhtye käytti uskonnollisia asuja.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtyeellä on parodinen maine, ja lehdistö ottaa Hevinkeliumin harvoin vakavasti. Vaikka Hevinkeliumia ei välttämättä voi nimittää "kristilliseksi yhtyeeksi", ryhmä mainitaan usein suomalaisissa metallimusiikkia käsittelevissä lehtiartikkeleissa, kun huomioidaan suuntauksen kristillisemmät edustajat tai puhutaan kristillisen metallimusiikin käsitteestä.[3][4] Hevinkeliumin levyt eivät ole myyneet suuria määriä (joskin 1000 kpl ensimmäinen painos myytiin loppuun hetkessä), ja sen saamat arvostelut ovat vaihtelevia. Levystä on otettu ainakin kolme painosta. Hevinkelium on kuitenkin tunnettu Suomen metallipiireissä, ja yhtyeellä on huumorimaineestaan huolimatta kannattajia myös hengellisissä piireissä.

Vuonna 2011 internet-palvelu UGO listasi Hevinkeliumin promootiokuvan maailman 36. huonoimmaksi kautta aikojen.[5]

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taage (Tapio Laiho) – laulu
  • Sakkeus – rummut
  • Amos – basso
  • Ladislao – urut
  • Jukka – kitara

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet: Tiellä ken vaeltaa/ Herra matkamies maan (1999), ja Mä silmät luon ylös taivaaseen (2006)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helenius, Jussi: Tuska Open Air: Pitkän kaavan mukaan Sue. 29.06.2006-02.07.2006. Helsinki. Viitattu 9. helmikuuta 2008.
  2. Hevinkelium To Enter Studio This Month - Sep. 11, 2007 Blabermouth. 11. syyskuuta 2007. Yhdysvallat: Roadrunner Records. Viitattu 1. maaliskuuta 2008. (englanniksi)
  3. Jokelainen, Jarkko: Metallin kuolema. (artikkeli ”metallimusiikin kuolemasta”) Helsingin Sanomien Nyt-liite, 22.6.2007, s. 3. Helsinki: Nyt-liitteen sivut Viitattu 31. elokuuta 2007.
  4. Karhu, Tuomo: Kristinusko – hevin salarakas. Turun Sanomat, 30.5.2007. Turku:
  5. The 50 Worst Band Photos Ever - UGO.com UGO. Viitattu 9.2.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]