Hermann Fegelein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hermann Fegelein
Hermann Fegelein vuonna 1942.
Hermann Fegelein vuonna 1942.
Henkilötiedot
Syntynyt30. lokakuuta 1906
Saksan keisarikunta Ansbach, Saksa
Kuollut28. huhtikuuta 1945 (38 vuotta)
Saksa Berliini, Saksa
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Saksa Weimarin tasavalta
Saksa Natsi-Saksa
Palvelusvuodet 1925–1945
Taistelut ja sodat Toinen maailmansota
Sotilasarvo SS-Obergruppenführer
Kunniamerkit Rautaristin ritariristi tammenlehvin ja miekoin

Hans Georg Otto Hermann Fegelein (30. lokakuuta 1906 Ansbach, Baijeri28. huhtikuuta 1945 Berliini) oli Waffen-SS:n SS-Obergruppenführer natsi-Saksassa, Adolf Hitlerin sisäpiirin jäsen ja Hitlerin lanko. Hän oli naimisissa Eva Braunin siskon Gretlin kanssa.

Fegelein syntyi Ansbachissa Baijerissa. Nuorena poikana hän työskenteli isänsä ratsastustalleilla Münchenissä. Fegelein työskenteli 1930-luvun alussa Christian Weberille, joka oli yksi kansallissosialistisen puolueen alkuperäisistä jäsenistä.

Vuonna 1928 Fegelein liittyi Baijerin valtionpoliisiin Münchenissä. Hänestä tuli natsipuolueen ja SA:n jäsen (jäsennumerolla 1 200 158) vuonna 1930. Vuonna 1931 Fegelein siirtyi SS:ään Weberin avulla.

Toisen maailmansodan aikana hän komensi saksalaista ratsuväendivisioona Florian Geyeriä itärintamalla ja toimi Reinhard Heydrichin alaisena. Hänen tiedetään ottaneen osaa sotarikoksiin, kuten 10 000 neuvostoliittolaisen joukkoteloitukseen sekä ryöstelyyn Varsovassa.

Vuonna 1944 hän meni naimisiin Gretl Braunin kanssa ja varmisti näin pääsynsä Hitlerin sisäpiiriin. Hänet tunnettiinkin kiipijänä ja ”kultapoikana”. Vuonna 1945 hän toimi Heinrich Himmlerin SS-adjutanttina Führerbunkerissa. Himmlerin yritettyä kreivi Folke Bernadotten kautta saada yhteyden länsiliittoutuneisiin Hitler julisti Himmlerin petturiksi ja vaati eteensä Fegeleinin. SS-kenraaliluutnantti oli kuitenkin todennut sodan hävityksi ja päätti yrittää livahtaa Berliinistä. Hitlerin lähettämä Peter Höglin johtama SS-miesten partio onnistui pidättämään Fegeleinin asunnostaan. Häneltä löydettiin Sveitsin passi, ja hänen luonaan oli majaillut muuan naisvakooja. Fegelein pidätettiin, riisuttiin arvomerkeistään ja vietiin pidätettynä valtakunnankansliaan. Fegelein ammuttiin Hitlerin käskystä 28. huhtikuuta 1945 lähellä Berliinin valtakunnankansliaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]