Henry Kellett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heny Kellett

Henry Kellett (2. marraskuuta 18061. maaliskuuta 1875), oli brittiläinen vara-amiraali, laivastonupseeri ja tutkimusmatkailija.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellett liittyi Kuninkaalliseen laivastoon 1822.[1] Hän oli kolme vuotta Länsi-Intiassa ja palveli sitten William Fitzwilliam Owenin alaisena tutkimusaluksilla Afrikassa, HMS Sulphurilla Edward Belcherin alaisena Itä-Intiassa,[2] ja HMS Starlingin kapteenina Kiinan kanssa käydyssä ensimmäisessä oopiumisodassa, jonka aikana hänet ylennettiin komentajakapteeniksi 1841 ja kapteeniksi 1842.[3]

Vuonna 1845 hänet nimitettiin HMS Heraldin kapteeniksi tehtävänä hydrografiset mittaukset lähinnä Pohjois-Amerikassa Guayaquilsta Vancouveriin, mukaan lukien Galápagossaaret.[4] Hän sai tilapäisen komennuksen 1848 tutkimusretkellä kadonneen John Franklinin etsimiseksi. Tällä matkalla hän purjehti Beringinsalmen kautta ja yli Tšuktšimeren ja löysi Geraldinsaaren. Kellett nousi maihin Geraldinsaarelle ja nimesi saaren laivansa mukaan. Hän myös näki Wrangelinsaaren läntisessä horisontissa. Tällä retkellä oli mukana William Pullen. Vuonna hän komensi HMS Resolutea ja purjehti auttamaan Robert McClurea, jonka alus Investigator oli jumittunut Arktiksella.[2] Hänen miehensä rakensivat varastorakennuksen Kanadaan Dealynsaarelle Melvillensaaren etelärannikolle.[5]

Useiden ylennysten jälkeen hän jäi eläkkeelle 1871.[1]

Jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hongkongissa on nimetty Kellettin mukaan useita paikkoja: Kellettinsaari, Kellettinlahti ja Kellettinvuori.[6][7] Kellettinjyrkänne Washingtonin Henry Islandilla on todennäköisesti myös nimetty Kellettin mukaan. Hänen mukaansa on nimetty Kelletia kelletii -kotilo.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b William Loney RN
  2. a b Biography at the Dictionary of Canadian Biography Online
  3. William Bar: Arctic Hell-Ship: The Voyage of HMS Enterprise, 1850-1855, s. 7. Edmonton: University of Alberta Press, 2007. (englanniksi)
  4. Max Quanchi: Historical Dictionary of the Discovery and Exploration of the Pacific Islands, s. 87. The Scarecrow Press, 2005. (englanniksi)
  5. Kellets' Storehouse- A Prince of Wales Northern Heritage Centre Online Exhibit (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Jason Wordie: Streets: Exploring Hong Kong Island, s. 141. Hong Kong: Hong Kong University Press, 2002. (englanniksi)
  7. Andrew Yanne ja Gillis Heller: Signs of a Colonial Era, s. 41. Hong Kong University Press. (englanniksi)
  8. Forbes E. (1850). "On the species of Mollusca collected during the Surveying Voyages of the Herald and Pandora, by Capt. Kellett, R.N., C.B. and Lieut. Wood, R.N.". Proceedings of the Zoological Society of London 18: 270-274. plate IX, figure 10.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Henry Kellett