Henry Dreyfuss

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dreyfuss

Henry Dreyfuss (2. maaliskuuta 19045. lokakuuta 1972) oli yhdysvaltalainen teollinen muotoilija.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dreyfuss suunnitteli mm. tämän höyryveturin virtaviivaisen muodon

Dreyfuss syntyi Brooklynissä. Koska hän oli yksi 1930–1940-lukujen kuuluisimmista muotoilijoista, Dreyfuss paranteli dramaattisesti omien luomustensa ilmettä, tunnetta ja käytettävyyttä. Toisin kuin Raymond Loewy ja muut tuolloiset suunnittelijat, Dreyfuss ei ollut stilisti: hän sovelsi maalaisjärkeä ja tieteellistä lähestymistapaa suunnitteluongelmissa. Hänen työnsä sekä kansantajuistivat julkista menekkiä että kokoonpanivat merkityksellisiä avustuksia alkuperäisille alueille: työtiede, ihmismittaustiede sekä inhimilliset tekijät.

1920-luvulla asti Dreyfuss opiskeli lavastaja Norman Bel Geddesin, myöhemmän kilpailijansa, oppipoikana.[1] Vuonna 1929 hän avasi oman toimistonsa teolliselle ja teatterisuunnittelulle. Se oli välitön ja kestävä liiketaloudellinen menestys. Vuonna 2005 yritys jatkoi toimintaansa Henry Dreyfuss Associated -nimellä.

Myöhempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1955 Dreyfuss kirjoitti Designing for People -omaelämäkerran, johon sisältyvät hänen yksinkertaistetut antropometriset mallinsa ”Joe” ja ”Josephine”. Vuonna 1960 hän julkaisi ergonomiaa käsittelevän kirjan The Measure of Man.

Dreyfuss oli Industrial Design Society of American (IDSA) ensimmäinen puheenjohtaja.[2]

Dreyfuss ja hänen vaimonsa Doris Marks, joka oli vakavasti sairas, tekivät itsemurhan kotonaan South Pasadenassa, Kaliforniassa 5. lokakuuta 1972. Heidät löydettiin autostaan kuolleina, kuolinsyynä itseaiheutettu häkämyrkytys.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]