Henry Armstrong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Armstrong
Henry Armstrong (oikealla)
Henry Armstrong (oikealla)
Henkilötiedot
Koko nimi Henry Melody Jackson Jr.
Syntynyt12. joulukuuta 1912
Columbus, Mississippi
Kuollut22. lokakuuta 1988 (75 vuotta)
Los Angeles, Kalifornia
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Nyrkkeilijä
Lempinimi Homicide Hank
Pituus 166 cm
Painoluokka välisarja, kevytsarja ja höyhensarja
Kätisyys Oikea
Ammattilaistilastot
Ottelut 180
Voitot 149
– tyrmäysvoitot 101
Tappiot 21
Ratkaisemattomat 10
Aiheesta muualla
www.henryarmstrong.net

Henry Armstrong (oikealta nimeltään Henry Melody Jackson Jr.; 12. joulukuuta 1912 Columbus, Mississippi22. lokakuuta 1988 Los Angeles, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen nyrkkeilijä ja pitkäaikainen ammattinyrkkeilyn maailmanmestari. Hän oli kolmen painoluokan mestari samaan aikaan. Hänet valittiin ensimmäisten joukossa International Boxing Hall of Fameen vuonna 1990. Ammattiurallaan Armstrong kävi ainakin 180 ottelua, joista hän voitti 149 (101 tyrmäyksellä) ja hävisi 21 (kaksi tyrmäyksellä); kymmenen ottelua päättyi ratkaisemattomina.

Reutersille, ESPN:lle ja TigerBoxing.comille kirjoittava nyrkkeilytoimittaja Kieran Mulvaney sijoitti hänet ESPN:n listalla 50 kautta aikojen parhaimmasta nyrkkeilijästä sijalle 3 vuonna 2009.[1]

Kolmen painoluokan maailmanmestariksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

29. lokakuuta 1937 Henry Armstrong kohtasi hallitsevan höyhensarjan maailmanmestarin Petey Sarronin Madison Square Gardenissa New Yorkissa. Haastaja Armstrong voitti teknisellä tyrmäyksellä kuudennessa erässä. Tämän jälkeen Armstrong kohtasi lähes jokaisen sarjan huippunyrkkeilijän, ja voitti kaikki tyrmäyksellä.

Kun vastustajia ei enää löytynyt höyhensarjasta, Armstrong siirtyi toiseen painoluokkaan. Hän ei noussut yhden luokan verran, vaan kaksi luokkaa välisarjaan kohtaamaan luokan maailmanmestaria Barney Rossia. Maailmanmestarit kohtasivat 31. toukokuuta 1938 ja Barnes voitti 15-eräisen ottelun yksimielisellä tuomaripäätöksellä. Kymmenen viikkoa myöhemmin, 17. elokuuta Armstrong siirtyi alas kevytsarjaan kohtaamaan maailmanmestaria Lou Ambersia. Tämänkin ottelun Armstrong voitti, ja hän oli täten maailmanmestari välisarjassa, kevytsarjassa ja höyhensarjassa.

Jatkossa Armstrong keskittyi lähinnä välisarjan mestaruuden puolustamiseen, ja hän kohtasi sen ajan parhaat nyrkkeilijät. Koska hän oli nyrkkeillyt välisarjassa, Armstrongin oli vaikeata pudota painoa kun hänen tulisi kohdata Lou Ambersin kevytsarjan uusintaottelussa 22. elokuuta 1939. Siksi Armstrong ei pystynyt säilyttämään mestaruutensa, vaan Ambers voitti pisteillä. Tämän jälkeen Armstrong päätti luopua myös höyhensarjan mestaruudesta. Sen sijaan Armstrong siirtyi keskisarjaan kohtaamaan Ceferino Garciaa MM-ottelussa. Ottelu käytiin Los Angelesissa 1. maaliskuuta 1940 ja päättyi ratkaisemattomana kymmenen erän jälkeen. Carcia sai siis pitää mestaruutensa, eikä Armstrong saavuttanut neljännen luokan maailmanmestaruuden.

Hän palasi välisarjaan ja puolusti mestaruutensa menestyksekkäästi neljä kertaa kunnes hän yllättäen hävisi Fritzie Zivicille pisteillä 4. lokakuuta 1940. Uusintaottelussa kolme kuukautta myöhemmin Armstrong hävisi tyrmäyksellä 12 erässä. Armstrong oli hävinnyt tyrmäyksellä vain kerran aiemmin, uransa ensimmäisessä ottelussa, heinäkuussa 1931 ja päätti pitää kilpailutaukoa. 17 kuukauden jälkeen hän palasi kehään kesäkuussa 1942 ja vaikka hän menestyikin hyvin, hän ei enää pystynyt voittamaan ajan huippunyrkkeilijöitä. Viimeisen ottelunsa hän kävi 14. helmikuuta 1945, kun hän hävisi Chester Sliderille pisteillä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mulvaney, Kieran: 50 Greatest Boxers of All Time 2009. ESPN.com: ESPN. Viitattu 30.1.2011. (englanniksi)
  2. Henry Armstrong BoxRec. Viitattu 4.8.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]