Henricus Aristippus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Henricus Aristippus (Enericus Aristippus) (k. 1162) oli Catanian arkkidiakoni noin vuodesta 1155, ja myöhemmin Sisilian kuningaskunnan familiares-triumviraatin ylin familiaris (kansleri) vuodesta 1161 Maione di Barin kuoleman jälkeen.[1]

John Julius Norwichin mukaan Aristippus oli nimestään huolimatta alkuperältään normanni. Donald Matthewin mukaan hän oli ammatiltaan ennen kaikkea oppinut, ja tämä seikka sekä hänen nimensä huomioon ottaen on selvää, että hän oli kreikkalainen.

Aristippus toimi lähettiläänä Konstantinopolissa vuosina 1158–1160. Tuolloin hän sai keisari Manuel I Komnenokselta kreikankielisen kopion Ptolemaioksen teoksesta Almagest. Eräs Schola Medica Salernitanan opiskelija teki siitä ensimmäisen latinankielisen käännöksen. Käännös ei kuitenkaan ollut yhtä vaikutusvaltainen kuin Gerard Cremonalaisen myöhemmin tekemä käännös arabian kielestä latinaan. Alkuperäinen käsikirjoitus on todennäköisesti Biblioteca Marcianassa Venetsiassa.

Aristippus itse teki ensimmäiset latinankieliset käännökset Platonin dialogeista Faidon (1160)[2] ja Menon,[3] sekä Aristoteleen teoksen Meteorologia neljännestä kirjasta. Hän käänsi myös Gregorios Nazianzilaisen teoksia Wilhelm I Sisilialaisen pyynnöstä.[4]

Vuonna 1161 Wilhelm nimitti kolme familiaresta, jotka olivat Aristippus, Sylvester Marsicolainen ja piispa Richard Palmer. Heidän tehtävänään oli korvata salamurhattu Maione. Vuonna 1162 kuningas epäili Aristippusta epälojaalisuudesta ja vangitutti tämän.[1] Aristippus kuoli luultavasti vielä samana vuonna. Sylvester kuoli samoihin aikoihin, ja Matteo d'Ajello ja Ahmed es-Sikeli (caïd Petro) korvasivat hänet ja Aristippuksen "triumviraatissa".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Falcandus, Hugo: Liber de regno Sicilie. The Latin Library.
  • Houben, Hubert: Roger II of Sicily: A Ruler between East and West. Trans. G. A. Loud and Diane Milbourne. Cambridge University Press, 2002. Teoksen verkkoversio.
  • Kristeller, Paul Oskar: Studies in Renaissance thought and letters. Ed. di Storia e Letteratura, 1993. ISBN 8884983339. Teoksen verkkoversio.
  • Matthew, Donald: The Norman Kingdom of Sicily. Cambridge University Press, 1992. Teoksen verkkoversio.
  • Norwich, John Julius: The Kingdom in the Sun 1130-1194. London: Longman, 1970.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Matthew 1992, s. 216.
  2. Houben 2002, s. 99.
  3. Kristeller 1993, s. 99.
  4. Matthew 1992, s. 189.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Henry Aristippus