Helsingin yliopistomuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsingin yliopistomuseo on Helsingin yliopiston ylläpitämä museo Helsingissä. Keväällä 2015 avattiin museon uusi päänäyttely ”Ajattelun voimaa - Helsingin yliopiston tarina” yliopiston päärakennuksen uuden osan (Fabianinkatu 33) kolmannessa kerroksessa. Näyttelyssä esitellään yliopiston historiaan sekä tieteeseen ja tutkimukseen liittyviä kokoelmia Kuninkaallisen Turun akatemian perustamisesta, vuodesta 1640 lähtien nykypäiviin asti. Vuosina 2003–2015 museo sijaitsi entisessä kemian laboratorio- ja museorakennuksessa Arppeanumissa Senaatintorin kulmassa. Tuolloin sen perusnäyttelyssä esiteltiin laajasti lääketieteen, eläinlääketieteen, hammaslääketieteen ja käsityötieteen historiaa. Ajattelun voimaa -näyttelyssä näiden rooli on pienempi.

Myös Tähtitorninvuorella sijaitseva yleisökeskukseksi muutettu Helsingin yliopiston Observatorio on osa yliopistomuseota.

Vain pieni osa yliopistomuseon esinekokoelmista on esillä näyttelyissä. Esinekokoelmien lisäksi museolla on myös laaja valokuvakokoelma, jossa on kuvia paitsi yliopiston myös lääketieteen, eläinlääketieteen ja hammaslääketieteen historiasta. Museo myös ylläpitää Helsingin yliopiston taidekokoelmaa. Taidekokoelmiin kuuluvat yliopistorakennuksissa olevat taideteokset, muotokuvat, maalaukset ja veistokset. Lisäksi museon yhteydessä sijaitsee tutkijoille sopimuksesta avoin lääketieteen historian kirjasto.

Museon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistomuseo toimi Arppeanumissa vuoteen 2014 asti.

Helsingin yliopistomuseo perustettiin vuonna 2003 yhdistämällä viisi yliopiston alaisuudessa toiminutta museokokoelmaa. Suurin ja huomattavin näistä oli Helsingin yliopiston museo, joka oli perustettu vuonna 1978 ylläpitämään yliopiston historiaan liittyviä kokoelmia. Muut olivat Lääketieteen historian museo (perustettu 1937), Hammaslääketieteen museo (perustettu 1979), Eläinlääketieteen historian museo (perustettu yksityisenä 1973, lahjoitettu Eläinlääketieteelliselle korkeakoululle 1992) sekä yliopiston käsityötieteen museokokoelmat.

Museon perusnäyttelystä suurin osa perustuu yliopistohistoriallisiin kokoelmiin, joista on nähtävillä yliopiston hallintoon sekä opetukseen ja tutkimukseen liittyvää esineistöä. Arvokkaimpiin näyttelyesineisiin kuuluvat Turun Akatemian perustamiskirja vuodelta 1640 sekä akatemian vihkiäisissä käytetyt hopeavaltikat; nämä kuuluvat niihin harvoihin esineisiin, jotka jäivät jäljelle Turun Akatemian kokoelmista Turun palon 1827 jälkeen. Museon entisessä perusnäyttelyssä Arppeanumissa oli muun muassa erilliset lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen osastot, joissa oli yliopistollisen esineistön lisäksi myös eri puolilta maata kerättyjä lääketieteellisiä työvälineitä. Arppeanumissa oli nähtävillä myös Mineraalikabinetti, joka virallisesti kuuluu Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Lisäksi museossa on järjestetty vaihtuvia näyttelyitä esimerkiksi yliopistollisten merkkihenkilöiden tai eri tieteenalojen historiasta.

Yliopistomuseo luopui Arppeanumin tiloista vuoden 2014 aikana. Toiminta Snellmaninkadulla päättyi 1. kesäkuuta 2014.[1] Uudet tilat ovat yliopiston päärakennuksessa, jossa museo avasi ovensa 26. maaliskuuta 2015.[2] Siirron yhteydessä Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmat ja Mineraalikabinetti siirrettiin Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan ja Luonnontieteellisen museon yhteyteen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Museo muuttaa 2014 Helsingin Yliopistomuseo. Viitattu 7.9.2013.
  2. Perusnäyttely Helsingin yliopistomuseo. Viitattu 15.5.2015.
  3. Mineraalikabinetti Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattuy 15.5.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]