Helsingin Suomalainen Klubi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsingin Suomalainen Klubi on Helsingissä toimiva miehille tarkoitettu aatteellinen klubi.

Helsingin Suomalainen Klubi on kulttuuri- ja keskusteluklubi, jossa suomalaisuuden aatteelliseen pohjaan sitoutuneet eri-ikäiset miehet tapaavat toisiaan. Klubi ei ole millään tavoin sidoksissa mihinkään poliittiseen puolueeseen ja on avoin kaikille arvomaailmaansa sitoutuville suomalaisille miehille. Fennomaanien perustama klubi on kuitenkin perinteisesti yhdistetty porvarilliseen aate- ja arvomaailmaan. Klubia ylläpitävä yhdistys perustettiin 25. huhtikuuta 1876 nimellä Luku- ja Konversationi – klubbi Helsingissä.

Kansallisen Kokoomuksen puoluetoimisto on toiminut pitkään vuokralaisena klubin talossa, josta puolueen taustasäätiö vuosina 1972–1999 omisti puolet.[1][2]

Helsingin Suomalainen Klubi on yleishyödyllinen yhteisö, jonka laaja sähköinen julkaisutoiminta kohdistuu myös kansainväliseen yhteisöön. Merkittävimmät Klubin ylläpitämät sivustot ovat C. G. E. Mannerheimin ja Jean Sibeliuksen elämäntyötä esittelevät kokonaisuudet.

Klubi tarjoaa jäsenilleen ohjelmaa kulttuurin ja erilaisten harrastusten merkeissä. Luentotyyppisiä klubi-iltoja järjestetään esimerkiksi ulko-, puolustus- ja talouspolitiikkaan liittyen. Harrastusryhmiä muodostetaan jäsenten kiinnostuksen perusteella. Nykyisin jäsenet harrastavat mm. kuorotoimintaa, kirjallisuutta, historiaa, ilmailua, biljardia (Klubilla on eräs Suomen harvoista täysimittaisista snooker-pöydistä), skruuvia, sikareita, metsästystä ja golfia.

Klubi sijaitsee Helsingin Kampissa osoitteessa Kansakoulunkuja 3. Klubi hankki koko kiinteistön omistukseensa muutama vuosi sittenmilloin?. Kiinteistö on saavuttanut peruskorjauksia vaativan iän ja ylläpitäminen on osoittautunut kalliiksi. Peruskorjauksen yhteydessä on toisaalta kyetty hankkimaan lisää Klubin omaan käyttöön soveltuvia tiloja.

Klubi tarjoaa jäsenilleen monipuolista ohjelmaa lukuisilta kulttuurin ja harrastusten aloilta, kuorotoiminnasta kirjallisuuteen, historiasta ulkopolitiikkaan, biljardista golfiin jne., jotka kiinnostavat aktiivisia kansalaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa, s. 28. Helsingin Suomalainen Klubi. Viitattu 1.5.2012.
  2. Annamari Iranto: Kokoomuksen Tujunen: Säätiöiden käyttö tavallista Yle 24.4.2012. Viitattu 1.5.2012.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virmavirta, Jarmo: Pojat suomalaisella klubilla: kertomuksia Helsingin suomalaisesta klubista ja klubilaisista. Otava, 2001. ISBN 951-1-17542-4. Larnemaa, Ritvos, Hedenström: Suomalainen ruokaretki, s. 204-212. Tammi 2001

Klubin ylläpitämät nettijulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.