Heikki Lahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Heikki Lahti (19. tammikuuta 1934 Suolahti7. helmikuuta 2019 Jämsänkoski)[1][2] oli suomalainen pelimanni, mandoliinin soittaja ja kouluttaja. Heikki Lahti aloitti mandoliinin soiton viiden vuoden ikäisenä. Musiikkia perheessä soittivat sekä vaari, Väinö-isä että Heikki Lahden kaksi veljestä. Heikki Lahden pääinstrumentti on mandoliini, mutta hän soitti orkestereissa myös rumpuja sekä viulua, kitaraa, bassoa ja busukia. Työelämässä ollessaan hän toimi metallityön opettajana Jämsänkoskella.

Heikki Lahti voitti kolme mandoliininsoiton Suomen-mestaruutta ja toimi pitkään mandoliininsoiton opettajana eri puolilla Suomea järjestetyillä kansanmusiikkikursseilla sekä Sibelius-Akatemiassa. Ulkomaan konserttimatkat suuntautuivat Euroopan lisäksi muun muassa Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Venäjälle. Hänelle myönnettiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Mestaripelimannin arvonimi Kaustisella 1991. Heikki Lahden yhtye valittiin vuoden yhtyeeksi Kaustisella vuonna 1997. Suomen kansanmusiikkiliiton kultaisen ansiomerkin hän vastaanotti vuonna 2004. Hänen soittoaan voi kuulla esimerkiksi levyllä Heikki Lahti Mandoliinimestari sekä levyllä Meijän heitto (2007).

Heikki Lahden merkitys suomalaiselle pelimannimusiikille ja pelimannimandolismille on merkittävä. Hänen esimerkkinsä ja koulutuksensa ovat innostaneet useita nuoria ja vanhempia tarttumaan mandoliiniin ja soittamaan sillä kansanmusiikkia.lähde?

Heikki Lahden ohjelmisto koostui pääasiassa monipuolisesti suomalaisesta kansanmusiikista. Hänen bravuurinumeroitaan olivat halsualaisen mestaripelimannin Otto Hotakaisen nopeat polkat.lähde?

  1. Kononen, Seppo: Mestaripelimanni Heikki Lahti on kuollut. Keskisuomalainen, 10.2.2019, s. 51.
  2. Kononen, Seppo: Heikki Lahti 1934–2019 Helsingin Sanomat. 3.3.2019. Viitattu 5.6.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.