Havaijinalbatrossi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Havaijinalbatrossi
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Ulappalinnut Procellariiformes
Heimo: Albatrossit Diomedeidae
Suku: Tyynenmerenalbatrossit Phoebastria
Laji: immutabilis
Kaksiosainen nimi

Phoebastria immutabilis
(Rothschild, 1893)

Katso myös

  Havaijinalbatrossi Wikispeciesissä
  Havaijinalbatrossi Commonsissa

Havaijinalbatrossi (Phoebastria immutabilis) on keskikokoinen albatrossi. Lajin nimesi Walter Rothschild 1893.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on noin 80 cm, siipien kärkiväli 2,1 m ja paino keskimäärin 3,2 kg. Kooltaan se on mustajalka-albatrossin luokkaa. Havaijinalbatrossin habitus on lokkimainen: sen selkä on musta ja alapuoli sekä kaula valkoiset. Poskella on harmaa laikku. Koiras on noin 10 % naarasta kookkaampi.

Pohjoisen Tyynenmeren pesimälaji. Valtaosa, noin 90 % lajin kannasta pesii Havaijin luoteisilla saarilla, muun muassa Midway ja Laysan saarilla, joilta laskettiin 441 178 pesää vuonna 2003. Japanin ja Meksikon ulkosaarilla pesii noin 500 paria. Kaikkiaan tunnetaan tällä hetkellä 16 pesimäpaikkaa, joista yhdeksällä pesii yli 100 paria. Lajin kanta on kasvamassa mutta on edelleen vain murto-osa sadan vuoden takaisesta, jolloin massiivisen höyhenten keräämisen takia tapettiin valtava määrä albatrosseja. Tällä hetkellä pahin ongelma on avomeren pitkäsiimakalastus, jonka yhteydessä kuolee vuosittain noin 10 000 havaijinalbatrossia.[1]

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesimäyhdyskunnat sijaitsevat puuttomilla saarilla ja atolleilla. Pesimäajan ulkopuolella havaijinalbatrossit kiertelevät Tyynellämerellä Kiinan, Alaskan ja Meksikon rajaamalla alueella.

Lisääntyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji pesii vuosittain. Parit solmivat elinikäisen parisuhteen ja saapuvat pesimäsaarelleen lokakuun lopulla yhdessä. Pesä on kuoppa maassa. Naaras munii yhden munan, jota molemmat puolisot hautovat yhteensä noin 65 päivää. Poikanen on lentokykyinen noin 160 päivän ikäisenä.

Syö kaloja, mustekaloja, äyriäisiä ja haaskoja.

  1. a b BirdLife International: Phoebastria immutabilis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.6.2014. (englanniksi)