Haukkavuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo mäestä Ruokolahden ja Rautjärven rajalla. Muista samannimisistä mäistä katso Haukkavuori (täsmennyssivu).
Näkymä Haukkavuorelta. Kuva elokuulta 2009.

Haukkavuori on Etelä-Karjalan korkein paikka ja historiallinen maisema- ja luontokohde, jonka laki kohoaa 172 metriä merenpinnan yläpuolelle sekä 79 metriä viereistä Sarajärven pintaa ylemmäksi. Laelta avautuu suomalaisen kansallismaiseman veroinen näkymä jylhine maisemineen.

Haukkavuori on toiminut aiemmin kolmen kunnan (Rautjärvi, Ruokolahti, Simpele) rajapaikkana. Nykyään se on Rautjärven ja Ruokolahden rajamailla: luoteis-pohjoisosa kuuluu Ruokolahteen, ja muilta osin Haukkavuori kuuluu Rautjärveen.

Haukkavuori on myös historiallinen rajapyykki, ja sen kautta ovat kulkeneet niin Pähkinäsaaren (1323), Täyssinän (1595) kuin Uudenkaupungin rauhankin (1721) rajalinjaukset. Vuorella näkyvissä olevat entiset rajamerkit ovat Uudenkaupungin rauhan aikaisia.

Haukkavuori sijaitsee noin 14 kilometrin päässä Rautjärven kuntakeskus Simpeleeltä, Innasennurkassa Sarajärven pitkän lahden pohjukassa. Kesäaikaan Haukkavuorelle on mahdollista päästä myös Simpeleeltä Konkalammen hiihtokeskuksen kautta kulkevaa retkeilyreittiä pitkin.

Haukkavuoren jylhät maisemat ovat esillä Metsän tarina -luontodokumentissa vuodelta 2012.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rautjärven kunnan matkailusivut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]