Harri Kaitila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harri Kaitila (s. 1959 Laitila)[1] on suomalainen ooppera- ja konserttilaulaja, jonka äänityyppi on lyyrinen tenori.[2]

Kaitila aloitti lauluopintonsa Turun konservatoriossa jatkaen niitä Wienin Musiikkiyliopistossa (Universität für Musik und darstellende Kunst) ja Wienin konservatorion oopperaluokalla (Privatuniversität Wien), josta hän valmistui 1987. Hän on ollut kiinnitettynä Sankt Pöltenin kaupunginteatteriin Itävallassa ja Passaun Oopperaan Saksassa. Suomessa hän on laulanut keskeisiä tenorirooleja muun muassa Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Kuopion oopperoissa.[3] Kaitila esiintyy myös oratorio- ja liedlaulajana.

Konserttilaulajana Kaitila on esiintynyt erilaisin tango-ohjelmin esimerkiksi Berliinin ja Luxemburgin Filharmonioissa sekä Slovakian Radion konserttisalissa Slovakian Radion Sinfoniaorkesterin solistina. Hän on kääntänyt ja levyttänyt suomalaisia tangoklassikkoja saksaksi. Hänen konserttejaan on taltioitu myös televisioon ja radioon. Hänen viime vuosien tärkeimpiä yhteistyökumppaneitaan ovat olleet bandonéonisti Sami Pirttilahti ja säveltäjä, kapellimestari Tapani Puranen.

Vuosina 1998–2002 Kaitila toimi Berliinissä Suomen Saksan-instituutin kulttuurivastaavana.[1] Vuodesta 2005 lähtien hän on toiminut myös Uudenmaan Musiikkikoulun ja Laulustudion johtajana ja laulupedagogina Keravalla.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cantango Berlin [vanhentunut linkki]
  2. Suomen kulttuuri saksalaislehdissä heinäkuussa 2003 (Mediakatsaukset, 13.8.2003) 13.8.2003. Ulkoasiainministeriö. Arkistoitu 29.3.2018. Viitattu 2.10.2022.
  3. Tango Classica -konsertin kamarimusiikillinen tunnelma vangitsi yleisön tangomarkkinat.fi. 10.12.2007. Viitattu 10.12.2009. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]