Bandoneón

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bandoneón
Hohner-bandoneon

Bandoneón (alun perin bandonion) on harmonikansukuinen soitin, joka on tullut tunnetuksi tärkeimpänä soittimena argentiinalaisessa tangossa. Soitin on kotoisin Saksasta, mutta se kulkeutui siirtolaisten mukana 1800-luvun lopulla Etelä-Amerikkaan, jossa se otettiin pian käyttöön argentiinalaisessa tangossa. Alkuperäinen bandoneón on vaihtoääninen, eli kun paljetta vedetään tai työnnetään, samasta näppäimestä tulee eri sävel. Tunnetuimpia bandonéonisteja ovat mm. Ástor Piazzolla, Luis di Matteo ja Juan José Mosalini.

Bandoneón on kotiutunut myös suomalaiseen tangoon ja esimerkiksi Jarmo Tinkalan ja Petri Ikkelän soittoa on kuultu vuosittain Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Suomessa argentiinalaista tango nuevoa soittaa mm. jyväskyläläinen Quinteto ¡Otra Vez! (Otra Vez tarkoittaa suomeksi "vielä kerran") bandoneónistinaan Henrik Sandås.

Suomessa bandoneónia on tehnyt tunnetuksi myös Mika Väyrynen, joka soitti myös lukuisia Ástor Piazzollan kappaleita kansainvälistä suosiota saavuttaneen yhtyeensä Tango for Fourin kanssa. [1]

  1. Tango For Four kaleva.fi.


Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.