Turun konservatorio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konservatorion sisäänkäynti Crichtoninkadulla.
Sigyn-sali Varvintorilla.

Turun konservatorio (ruots. Åbo konservatorium) on yksi Suomen kuudestatoista konservatoriosta.lähde? Turun konservatorio on musiikin ammatillista koulutusta sekä harrastepainotteista ja ammattiin tähtäävää tavoitteellista musiikin perusopetusta antava taideoppilaitos.

Konservatorion rehtorina toimii Juha Järvinen.

Koulutustehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun konservatoriolla (Turun musiikinopetus Oy) on kaksi koulutustehtävää: musiikkialan ammatillinen koulutus ja taiteen perusopetuksen musiikin laaja oppimäärä.

Ammatillisessa koulutuksessa Turun konservatoriossa voi opiskella musiikkialan perustutkintoa tutkintonimikkeillä muusikko ja musiikkiteknologi sekä musiikkituotannon ammattitutkintoa. Ammatillisessa koulutuksessa opiskelee lähes 200 opiskelijaa.

Taiteen perusopetuksessa oppilaitoksessa on noin 1400 oppilasta ja 600 lasta varhaisiän musiikkikasvatuksessa. Oppilaitos toteuttaa taiteen perusopetuksen ajatusta tavoitteellisesta ja tasolta toiselle etenevästä opiskelusta instrumentti-, yhteismusisointi- ja hahmotusaineissa sekä musiikin esittämisessä huomioiden työtapoina myös improvisointia ja säveltämistä. Varhaisiän musiikkikasvatus on opetussuunnitelmassa osa taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän rakennetta. Turun konservatoriossa kehitetty pistejärjestelmä mallintaa opintojen etenemistä tavoitteellisesti tasolta toiselle ja kohti todistuksia.

Turun konservatoriossa pidetään tärkeänä, että molemmissa koulutustehtävissä oppijoilla on monipuolisia oppimismahdollisuuksia ja riittävästi valinnaisuutta.

Turun konservatoriossa on monta kuoroa, jousiorkesteria, puhallinorkesteria, kitaraorkesteria, lukuisia pop- ja jazzkokoonpanoja sekä kamarimusiikkiryhmiä. Tavoitteena on toteuttaa vuosittain musiikkiteatterituotantoja, jotka ovat viime vuosina olleet tyylilajiltaan oopperoita ja musikaaleja.

Oppilaitos toimii Turussa Linnankatu 60:n ja Mestarinkatu 2:n toimitiloissa. Sivutoimipisteitä ei ole. Sähköisen oppimisympäristön kehittäminen on käynnissä määrätietoisesti. Osassa opetusta käytetään Itslearning- ja Google Classroom -alustoja.

Turun musiikinopetus Oy:n omistaa Turun kaupunki. Yhtiö syntyi liikkeenluovutuksilla 1.1.2020 Turun konservatorion ja Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistyksistä. Turun konservatorio on yksi Suomen suurimmista musiikkioppilaitoksista.

Toimitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun konservatorion Linnankadun toimitilat sijaitsevat Aurajoen rannalla vanhan köysitehtaan ja telakkahallin vuonna 1994 uudistetuissa ja 2020–2022 peruskorjatuissa ajanmukaisissa tiloissa. Rakennuksen uudistustyö on saanut mm. Vuoden teräsrakenne -palkinnon 1994.[1] Opetus- ja harjoitteluluokkien lisäksi käytössä ovat 379-paikkainen Sigyn-sali ja 100-paikkainen Crichton-sali.

Turun konservatorion Mestarinkadun toimitilat sijaisevat Kuninkaankartanonkadun ja Mestarinkadun kulmauksessa sijaitsevassa alun perin Turun Normaalilyseolle 1957 valmistuneessa kiinteistössä. Samoissa tiloissa toimii myös Turun Steiner-koulu.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teräsrakennepalkinnot 1980-2010 Teräsrakenneyhdistys. Arkistoitu 3.5.2014. Viitattu 6.4.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]