Harpalyke (mytologia)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harpalyke oli kreikkalaisessa mytologiassa useamman eri naishahmon nimi.

Klymenoksen tytär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harpalyke oli Argoksen tai Arkadian kuninkaan Klymenoksen tytär, jota pidettiin aikansa kauneimpana naisena. Hänen isänsä ihastui tyttäreensä ja pakotti tämän suhteeseen kanssaan. Harpalyken vartuttua Klymenos antoi tyttärensä Alastorille puolisoksi, mutta tuli pian katumapäälle ja haki tyttärensä takaisin itselleen. Klymenos eli häpeilemättä pitäen tytärtään kuin vaimoa. Kostaakseen isänsä rikoksen Harpalyke tappoi joko nuoremman veljensä[1] tai isänsä kanssa saamansa pojan[2] ja valmisti tästä ruoan isälleen. Hänen isänsä nautittua aterian Klymene pyysi jumalia päästämään hänet pois ihmiskunnasta ja hänet muutettiin linnuksi. Klymenos puolestaan surmasi itsensä ymmärrettyään perhekuntansa kohtalon.[3]

Harpalykoksen tytär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harpalyke, traakialaisen kuningas Harpalykoksen tytär, menetti äitinsä heti syntymässään, jolloin hänen isänsä ruokki häntä tammojen ja hiehojen maidolla. Hänen isänsä opetti hänelle taistelutaitoja toivoen tyttärensä seuraavan häntä valtaistuimelle. Harpalyke vastasikin toiveisiin ja pelasti isänsä Neoptolemoksen hyökkäykseltä.

Sen jälkeen kun hänen isänsä oli saanut surmansa kansanjoukkojen käsissä, hän muutti metsiin, jossa hän elätti itsensä ryöstämällä karjaa. Paimenet saivat hänet kuitenkin kiinni ja tappoivat hänet.[4][5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Parthenios: Erotika Pathemata 13 (engl. käännös).
  2. Hyginus: Fabulae ccxlvi (engl. käännös).
  3. Nonnos: Dionysiaka 12.70–89 (engl. käännös).
  4. Hyginus: Fabulae cxciii (engl. käännös).
  5. Maurus Servius Honoratus: ad Aeneid i.317 (lat.)